Hľadať
Urob si sám

Viac pokoja na prácu? Rozdeľte väčšiu miestnosť a majte kútik iba pre seba

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
1110 prečítanie
Viac pokoja na prácu? Rozdeľte väčšiu miestnosť a majte kútik iba pre seba
Žiadny byt nie je nafukovací - a aj keď sa snažíte pri zariaďovaní brať ohľad na potreby celej rodiny, často sa stane, že v priebehu času príde potreba vlastného pracovného kútika.

Napríklad váš zamestnávateľ začne ponúkať možnosť práce z domu, alebo si skúšate po večeroch privyrábať, prípadne privítate pokojný priestor napríklad na šitie. Ako si doma zariadiť oddelený pracovný kútik bez nutnosti stavebných zásahov?

Jednoduché prehradenie miestnosti: využite japonské steny

Pre pracovný stôl so stoličkou sa nájde miesto takmer všade, bez vizuálneho oddelenia nás ale bude rušiť každé šepnutie vo zvyšku miestnosti. Na prehradenie miestnosti a vznik takmer plnohodnotnej pracovne sú ideálne japonské steny, ktorým sa tiež niekedy hovorí japonské žalúzie alebo japonské rolety. Dajú sa totiž uchytiť k stropu a panely potom ľahko ovládať buď pomocou tyče alebo šnúrky, prípadne odtiahnutím panelov priamo za látku. Pre ešte jednoduchšiu manipuláciu je k dispozícii aj možnosť elektrického ovládania diaľkovým ovládačom. O ďalších výhodách japonských stien sme písali aj na blogu.

Pri vybavovaní pracovného kúta rozhodne nezabudnite na kvalitnú kancelársku stoličku, aj keby vám pripadalo, že pritiahnuť si jednu stoličku z jedálne bohato stačí. Váš chrbát vám poďakuje!

Pracovný kútik v spálni, alebo v obývacej izbe?

Ktorá miestnosť je na prehradenie a vytvorenie pracovného kútika najvhodnejšia? Všeobecne platí, že by sme sa mali s pracovnými aktivitami pokiaľ možno vyhýbať spálni a vybudovať si pracovný kút radšej v časti obývačky, prípadne úplne mimo obytnej časti bytu. Skúste sa zamyslieť, či vám neprebýva priestor v širokej chodbe, predsieni, zádverie alebo napríklad v priestore pod schodiskom?

Kam sa pracovný kút hodí a kam nie:

  • kúpeľňa: vzhľadom na veľkú vlhkosť rozhodne nie
  • kuchyňa: len pokiaľ ide o veľkú miestnosť, aby do prehradeného kúta neprenikala vlhkosť avýpary z varenia
  • spálňa: radšej nie; pokiaľ to ale inak nejde a viete, že budete pracovať aj po večeroch, využite na prehradenie látky čo najmenej prepúšťajúce svetlo a vybavte pracovný kútik dostačujúcim samostatným osvetlením, aby ste partnera rušili čo najmenej
  • obývacia izba: áno, len musíte vziať do úvahy hluk z televízie a ďalšej prevádzky, keď sú ostatní členovia rodiny doma
  • predsieň, chodba, ostatné podobné priestory: áno, ak poskytnú dostatok priestoru
Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1110 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1110 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!