Hľadať
Urob si sám

Maľovanie obrázkov na okná: tipy na tvorenie s deťmi

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
1118 prečítanie
Maľovanie obrázkov na okná: tipy na tvorenie s deťmi
Svetlá za oknami ubúda, ale vďaka ozdobeným okenným tabuľkám si môžeme rozveseliť interiér aj počas jesenného obdobia! Cez leto máme okná väčšinou zakryté žalúziami, plisse žalúziami alebo roletami, s blížiacou sa zimou ale chceme využiť každý slnečný lúč a vnútorné tienenie tak zostáva väčšinu dňa vytiahnuté. Využime to a rozveseľme prostredníctvom obrázkov na sklách celý byt!

Maľovanie priamo na sklo

Existujú dva základné spôsoby, ako si ozdobiť okná vlastným obrázkom: jedným z nich je vytvoriť motív zlupovacími farbami na fólii a zaschnutý obrázok preniesť na sklo; druhá možnosť je priamo pokresliť alebo pomaľovať okenné tabuľky špeciálnymi pastelkami alebo fixkami. Dostupné sú napríklad voskovky na sklo, ktoré sa dajú neskôr z okna jednoducho umyť pomocou mydlovej vody. Fixy sú zasa obvykle stierateľné za sucha, podobne ako popisovače na biele tabule – hľadajte ale vždy označenie „window“ alebo „glassboard“. Výhodou je, že môžete jednoducho vziať do ruky voskovku alebo popisovač a začať zdobiť; výslednú dekoráciu ale nemožno uchovať inak ako zhotovením fotografie.

Zlupovacie farby na sklo

Maľovanie zlupovacích obrázkov na fólii vyžaduje dôkladnejšiu prípravu a väčšiu starostlivosť, výtvory ale vyzerajú lepšie a je možné ich medzi okennými tabuľkami premiestňovať, prípadne uložiť a nalepiť neskôr. Na výrobu obrázkov na fólii potrebujeme kontúrovaciu farbu, farby na sklo vo fľaštičkách a priehľadnú fóliu – pokiaľ si netrúfame na autorské dielo, môžeme si vytlačiť predlohu.

Fóliu priložíme na šablónu a najskôr vytvoríme obrysy kontúrovacou farbou. Po jej zaschnutí obrázok vyfarbíme a farby necháme opäť zaschnúť (doba schnutia je uvedená na obale, obvyklých je 12 až 24 hodín). Farby nanášame v hrubších vrstvách, aby sa obrázok pri manipulácii nepotrhal.

Po zaschnutí, ale ešte pred odlepením z fólie dajte výtvory na niekoľko minút do chladničky. Obrázok trochu stuhne a nemalo by sa potom stať, že sa k sebe pri prenášaní niektorej jeho časti prilepí.

Maľovanie na sklo s deťmi

Výroba obrázkov na sklo môže deti zabaviť pri chorobe alebo za daždivého počasia – a navyše budú mať radosť, že ich dielo je neustále na očiach. Vytlačíme im šablónu podľa ich výberu a umiestnime pod fóliu – výborne sa hodia klasické euroobaly, ktoré stránku s vytlačenou predlohou udržia na mieste, takže sa nebude deťom posúvať pod rukami. Menším deťom radšej predkreslíme kontúry a necháme ich len vyfarbovať (pozor, aby boli obrysy dostatočne silné a vnútorná farba z nich nevytekala). Skúste napríklad jesenné alebo halloweenské motívy, prípadne obľúbené rozprávkové postavičky!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1118 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1118 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!