Hľadať
Sezónne témy
1. novembra 2023

Ste ľahký, alebo silný spáč? Aké silné zatemnenie potrebujete?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
283 prečítanie
Ste ľahký, alebo silný spáč? Aké silné zatemnenie potrebujete?
Niekto dokáže spať aj bez zatiahnutých závesov, iný schválne nezaťahuje, pretože dáva prednosť vzbudeniu pomocou denného svetla. A niekto sa bez dôkladného zatemnenia predovšetkým cez leto poriadne nevyspí. Do akej skupiny patríte vy?

Ľahký spáč: stačí vám rolety alebo vnútorné žalúzie

Svetlo vás nevzbudí. Alebo naopak: predovšetkým v zimnom období okná nezatemňujete a pri vstávaní si pomôžete pribúdajúcimi slnečnými lúčmi. Pre vás sa hodí ľahké tienenie v podobe vnútorných roliet alebo horizontálnych žalúzií: nebude vám vidieť do spálne a pre skoré letné rána si nimi môžete pritieniť, ale nerozhádže vás, keď po ich stranách prenikne trochu svetla.

Keď to ide, radšej si zatiahnete: zvoľte vonkajšie žalúzie alebo rolety deň a noc

Radi spíte potme, ale nie ste obzvlášť nároční? Môže vám stačiť nočné zaklopenie vonkajších žalúzií, ktoré majú ďalšie výhody navyše: v zimnom období pomôžu s tepelnou izoláciou, v lete zasa do značnej miery nahradia klimatizáciu. Ich prítomnosť môže tiež odradiť zlodeja.

Pokiaľ preferujete vnútorné tienenie a nechcete alebo nemôžete nič montovať na fasádu, siahnite po roletách deň a noc alebo klasických zatemňovacích závesoch. V tých sa však na rozdiel od „nekonečných“ roliet deň a noc usadzuje prach a je nutné ich z času na čas zložiť a vyprať. Údržba roliet deň a noc je oveľa jednoduchšia, odprašujú sa samotným používaním a v prípade znečistenia stačí látku ľahko umyť vlhkou handričkou.

Bez úplnej tmy sa vám zle spí: siahnite po predokenných roletách

Čím viac tmy, tým lepšie. Vaša spálňa by sa v ideálnom prípade mala podobať temnej komore. Aj pre vás existuje riešenie: perfektné zatemnenie poskytujú predokenné rolety. Tvoria celistvú vrstvu, ktorá nielen zabráni prístupu akéhokoľvek svetla, ale tlmí aj zvuky, čo vám tiež pomôže s nerušeným spánkom. Sluch je totiž zmysel, ktorý zaspáva ako úplne posledný. Ako denné tienenie môžete rolety doplniť napríklad plisse žalúziami.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
283 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
283 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!