Hľadať
Dom a záhrada
19. novembra 2023

Kráľovstvo nerušeného spánku: ako najlepšie zatieniť spálňu?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
223 prečítanie
Kráľovstvo nerušeného spánku: ako najlepšie zatieniť spálňu?
Pri zatienení spálne nechceme žiadne kompromisy. Cieľ je jasný: čo najdôkladnejšie zatemnenie, aby váš spánok predčasne neprerušili slnečné lúče. Aká tieniaca technika poskytne úplnú tmu, čiastočné odhlučnenie a možno aj väčšiu bezpečnosť pre rodinné cennosti?

Svetlo a súkromie aj počas dňa: vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie umožňujú prístup vonkajšieho svetla a pohľad von z miestnosti, ale v prípade potreby aj nepriepustné zatemnenie. Lamely v tvare písmena Z sa do seba zaklesnú a vytvoria celistvú plochu, ktorá dokonale zatieni okno a pomôže kvalite spánku, ale má aj termoregulačný efekt a zvyšuje bezpečnosť.

Dôkladné zatemnenie vám pomôže nielen s predĺžením ranného spánku, ale hodí sa tiež, pokiaľ ste zvyknutí spať po obede. Ešte ste to neskúšali? Prečítajte si náš článok o výhodách popoludňajšieho spánku.

Predokenné rolety vyžadujú doplnenie vnútorným tienením

Tiež predokenné rolety prinášajú možnosť úplného zatemnenia a znižujú prienik hluku z okolia, ako s jediným tieniacim prvkom v spálni si s nimi ale pravdepodobne nevystačíte, najmä ak máte vo zvyku sa v spálni tiež obliekať. Rolety sa samozrejme vyťahujú zdola nahor, vďaka čomu nie je dosť dobre možné získať zároveň dostatok svetla na obliekanie a pritom neodhaliť susedom či okoloidúcim viac, než by mali vidieť. Aj to ale má riešenie: pridať na okno ešte nejaký prostriedok vnútorného tienenia, ktorý prepúšťa dostatok svetla, ale pritom zachováva súkromie obyvateľov.

Ideálne vnútorné tienenie ako doplnok k vonkajším roletám sú plisse žalúzie, ktoré poskytujú dostatočnú úroveň súkromia a pritom prepúšťajú dostatočné množstvo svetla. Zvoliť môžete ale aj klasické záclony, vertikálne žalúzie alebo japonské rolety.

Zatemnenie zvnútra: screenové rolety

Nechcete nič inštalovať na fasádu? Najlepšie zatemnenie z interiérovej tieniacej techniky vám ponúkne screenová roleta vďaka látke typu blackout a uzavretiu do bočných vodiacich líšt. Screenové rolety navyše pomôžu udržať v miestnosti príjemnú teplotu.

Zaujíma vás, ako najlepšie zatieniť ďalšie miestnosti? Prečítajte si ostatné diely nášho seriálu o tienení obývacej izby, kuchyne, detskej izby a kúpeľne.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
223 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
223 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!