Hľadať
Sezónne témy
18. decembra 2023

Minimalisti žijú šťastnejšie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
444 prečítanie
Minimalisti žijú šťastnejšie
Vzorom súčasných minimalistov je bezpochyby Díogenés zo Sinópé. Podľa legendy býval v prázdnom sude a vlastnil len plášť, palicu, kapsu a hrnček – a hrnček zahodil, keď pri studničke uvidel dieťa, ako pije z dlaní. Dnes aj tí najväčší minimalisti potrebujú bezpochyby viac vecí, zástancovia tohto životného štýlu sa však zhodujú, že s menej vecami je človek šťastnejší a slobodnejší. Ako sa zdravému minimalizmu aspoň priblížiť?

Minimalizmus v bývaní

V dnešnej dobe na nás neustále útočia nové podnety a čím väčšie množstvo vecí vlastníme, tým viac ich zamestnáva našu myseľ. Stále viac ľudí tak tiahne k pokoju a jednoduchosti a minimalistický životný štýl sa stáva čoraz populárnejším trendom v bývaní. Nejde pritom len o odstránenie vecí, ale o to, aby všetko, čo máme, bolo užitočné a účelné. Minimalizmus je prístup k životu, ktorý zdôrazňuje kvalitu nad kvantitou, jednoduchosť nad zložitosťou a vzdušný priestor nad preplneným.

Ako spoznať, ktoré veci vyradiť?

  • Ak ste vec nepoužili dlhšie ako rok, zbavte sa jej.
  • Vyhoďte všetko, čo si schovávate len preto, že „by sa to mohlo hodiť“.
  • Môžete využiť aj prístup Marie Kondo. Robí vám táto vec radosť (prípadne ju tak nutne potrebujete, že by sa bez nej váš život zásadne skomplikoval)? Nechajte si ju. V opačnom prípade musí preč.
  • Presťahujte sa alebo nafingujte, že sa balíte na sťahovanie. Čo sa vám nechce baliť, brať so sebou do nového bytu a rozbaľovať, môžete smelo vyhodiť.

Nábytok, farby a doplnky

Minimalistický interiér je predovšetkým funkčný. Nábytku by malo byť čo najmenej, mal by mať jednoduché tvary a jeho povrch by mal byť prázdny. Minimalisti sa krotia aj v používaní farieb: v miestnostiach by mali byť použité dve, maximálne tri tlmené farby, ideálne odtiene béžovej, šedej a bielej. Skúste zladiť nábytok s podlahou.

Asi najväčším orieškom je kuchyňa, kde predsa len používame pomerne veľké množstvo prístrojov a vybavenia. Skúste čo najviac spotrebičov uchovávať v skrinkách alebo ich mať rovno vstavané.

Efektívne tienenie v minimalistickom priestore

Otvorené priestory a veľké okná, to znamená veľa svetla a tým pádom aj zvýšené nároky na efektívnu tieniacu techniku. Do takého interiéru najlepšie zapadnú látkové rolety, prípadne plisse žalúzie v neutrálnych farbách, ktoré rozptýlia denné svetlo a umožnia príjemný pobyt v obytných miestnostiach. Spálne môžete dôkladne zatieniť pomocou predokenných roliet.

V každom prípade by minimalizmus nemal byť o extrémoch a askézi. Vzdušnejší a prázdnejší priestor bez neustálych rušivých vnemov nám ale môže byť jedine na úžitok, prispieť k zníženiu hladiny stresu a premeniť náš domov na oázu harmónie a odpočinku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
444 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
444 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!