Hľadať
Dom a záhrada
7. septembra 2024

Koniec neúčinným mucholapkám – kúpte si siete proti hmyzu

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
43 prečítanie
Koniec neúčinným mucholapkám – kúpte si siete proti hmyzu
Leto právom patrí k najobľúbenejším ročným obdobiam. Okrem krásneho počasia sa taktiež vyznačuje zvýšenou aktivitou hmyzu, ktorý sa dostáva do našich príbytkov a spôsobuje nám nepríjemné chvíle. Nielenže sa kvôli otravnému bzučaniu v noci nevyspíme, ale ešte sa ráno zobudíme poštípaní.

Hmyz znižuje úroveň pohodlia v interiéri

Nevzhľadné svrbiace pupienky nie sú tým jediným, čím nás hmyz dokáže potrápiť. Napríklad muchy roznášajú baktérie, kliešte sú nositeľmi vážnych ochorení a bodnutie sršňom môže vyvolať silnú alergickú reakciu. Hmyz, ktorý v interiéri uhynie, napadá na parapet či na zem, a tak musíme častejšie upratovať. Existujú tradičné spôsoby, ako sa proti okupácii hmyzom brániť, ale majú veľa nevýhod. Mucholapky obsypané veľkým množstvom múch pôsobia odpudzujúcim dojmom, odpudzovač komárov do zásuvky zase uvoľňuje nebezpečné látky.

Mucholapky a odpudzovače sú prekonané

Našťastie sú oveľa účinnejšie metódy, ako sa s hmyzom vysporiadať – siete do okien a dverí. Také siete môžete použiť ako do okien, tak do vstupných otvorov domu. Nezvaný hmyz tak stihnete vypudiť ešte skôr, než sa stačí prepašovať na váš balkón či terasu. Siete proti hmyzu môžete pokojne skombinovať aj s tieniacou technikou, napríklad vonkajšími žalúziami.

Čím sa jednotlivé druhy vyznačujú a kde ich môžete použiť?

Okenné siete

Okenné siete sa montujú na rám okna. V spoločnosti ISOTRA ponúkame dva druhy modelov – typ C a typ E.

Typ C

Typ E

Keď nechcete vŕtať

Pokiaľ sa vám do rámu okna nechce vŕtať, zvoľte typ C. Montáž okennej siete typu C je veľmi jednoduchá – sieť zacvaknete pomocou otočných klipov. Typ C sa tiež hodí v prípade, že máte atypický tvar okna alebo okno bez odkvapnice. Rám siete je vyrobený z pevného hliníka. Vzhľad rámu môžete vyberať z RAL farieb, renolitovej fólie alebo imitácie dreva.

Keď máte starší typ okien

Pre starší typ okien alebo stavebných otvorov sa hodí okenná sieť typu E. Sieťku do okna navŕtate pomocou obrtlíkov alebo pružinových kolíkov. Jednotlivé modely sa medzi sebou líšia prevedením, veľkosťou a tvarom. Rovnako ako pri predchádzajúcom type, aj tu je rám vyrobený z pevného hliníka. Vzhľad siete môže imitovať drevo, alebo si môžete vybrať z RAL farieb.

Rolovacie siete

Zvláštnym druhom okenných sietí sú siete rolovacie. Perfektne sa hodí, keď máte dvojkrídlové okná alebo hľadáte uspokojivé riešenie pre balkónové dvere. Rolovaciu sieť, ako už jej názov napovedá, môžete podľa potreby vyrolovať alebo zastaviť v ľubovoľnej polohe, a to horizontálne alebo vertikálne. Pre horizontálnu polohu voľte typ F10; opačnú, teda vertikálnu polohu, zvláda typ G10. Rolovacie siete sa umiestňujú do ostenia alebo na rám okna a ich montáž vyžaduje drobné zásahy do okenného rámu. Ťažšia montáž je však vykompenzovaná jednoduchým rolovacím mechanizmom.

Dverné siete

Dverné siete proti hmyzu sa skvele hodia do miestností, pri ktorých sa dvere netrhnú. Typicky sa jedná o miestnosti, ktoré susedia s terasou, balkónom, apod. Prednosťou dverných sietí je samozatvárací mechanizmus. Široký výber farieb vám navyše zaručí, že sieť farebne zladíte s akýmkoľvek dreveným či plastovým oknom.

Plisované siete

Veľkou výhodou plisovaných sietí je jednoduchá inštalácia a prípadná demontáž. Plisované siete majú nízky profil, hodia sa teda do priestorov, kde sa pohybujú deti, alebo domáci miláčikovia. Sieťovina je vyrobená z kvalitného materiálu, odolného voči dažďu, UV žiareniu a vetru.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
10. septembra 2024

5 vecí, ktoré nesmú na vašej záhrade chýbať

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
43 prečítanie
5 vecí, ktoré nesmú na vašej záhrade chýbať
Aké prvky oživia vašu záhradu a vytvoria z nej tak dokonalú oázu pokoja? Vsadiť môžete na jazierko, ovocné stromy, ale aj gril či pergolu. Múdre rozmiestnenie esteticky zaujímavých a funkčných prvkov spôsobí, že sa okoloidúcim pri pohľade na vašu záhradu bude tajiť dych a susedia za vami budú chodiť pre rady.
Dom a záhrada
4. septembra 2024

Pergola, altánok alebo veranda: spoznáte rozdiel a viete, ako vznikli?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
43 prečítanie
Pergola, altánok alebo veranda: spoznáte rozdiel a viete, ako vznikli?
Príjemné posedenie pod pergolou alebo v záhradnom altánku teší každého. Tipnete si, v akej krajine a historickej dobe si ich ľudia mohli užívať najskôr? A z akého jazyka pochádza slovo veranda?