Hľadať
Sezónne témy
15. júna 2022

Jar v plnom prúde, pripravme sa na hmyz

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
860 prečítanie
Jar v plnom prúde, pripravme sa na hmyz
S otepľovaním sa prebúdza aj hmyz. Ako na to, aby zostal vonku a neobťažoval vás v byte?

Ako na hmyz v byte

Aby sa vám lietajúci hmyz vôbec do bytu nedostal, fungujú siete do okien a balkónových alebo terasových dverí. Ide určite o zdravšiu a ekologickejšiu možnosť, než zaobstarať do každej miestnosti elektrický odpudzovač hmyzu do zásuvky. Dverné siete proti hmyzu uľahčujú prevádzku medzi bytom a záhradou vďaka samozatváraniu. Okenných sietí je niekoľko typov pre rôzne okná, niektoré z nich sa zaobídu aj bez vŕtania do rámov.

Lietajúci hmyz v domácnosti

Okrem sietí do okien a dverí môžete množstvo hmyzu v domácnosti znížiť aj ďalšími spôsobmi. Jeden trik pozná asi každý: nevetrať večer pri rozsvietených svetlách. Svetlo v byte slúži pre hmyz ako maják a otvoreným oknom nalieta dovnútra v priebehu niekoľkých minút toľko drobných lietavcov, že sa nebudete stačiť čudovať.

Okrem toho vám pomôžu obmedziť hmyz v byte tri fígle:

Čistota a vynášanie odpadkov

V odpadkoch, predovšetkým niekoľko dní nevynášanom odpadkovom koši, sa množia muchy. Vynášajte smeti každý deň, aby do neho muchy alebo iný hmyz nestihli naklásť vajíčka. Veľa upratujte, vysávajte a vytierajte, aby sa nič nemnožilo ani v zapadaných omrvinkách a zvyškoch kože.

Vôňa korenia a byliniek

Je to známy fakt, ktorý využívame napríklad v šatníkových skriniach pri boji proti moliam: hmyz odpudzujú niektoré rastliny, predovšetkým ich vône.

Komáre neznášajú vôňu škorice. Komáre, muchy i mole odpudzuje levanduľa, aksamietnica (garafia) a mäta. Väčšine hmyzu vadí citrónová tráva, rozmarín, šalvia, bazalka a tiež šanta mačacia. Nevonia im ani medovky alebo pelargónie.

Vône, ktoré sú pre hmyz naopak lákavé, môžete využiť na ich nalákanie do pasce. Nádoba s jablčným octom prikrytá prepichanou potravinárskou fóliou privábi a uväzní drozofily, PET fľaša so sladkým sirupom zasa osy.

Mäsožravky

Znie to ako riešenie, ktoré by navrhli deti: kúpte si mäsožravé rastliny a budete mať od hmyzu pokoj! Samozrejme záleží na množstve (hmyzu aj rastlín), ale možno sa budete čudovať: mäsožravky skutočne účinne obmedzujú množstvo hmyzu vo vašej domácnosti. Pochutnajú si na drozofilách, komároch, smútniciach, ale aj mravcoch, pavúkoch a ďalších lezcoch. Ideálne je zaobstarať si viac rôznych druhov mäsožravých rastlín, pretože každá sa špecializuje na trochu iný hmyz.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
860 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
860 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!