Hľadať
Sezónne témy
29. augusta 2023

Ako zabaviť deti cez prázdniny

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
236 prečítanie
Ako zabaviť deti cez prázdniny
Babičky nie sú k dispozícii, dovolenka na celé prázdniny nevystačí a zvyšný čas pokryť tábormi z nejakého dôvodu nejde? Zaveďte si s deťmi prázdninový rytmus doma a na záhrade.

Leto na záhrade

Čím väčšia záhrada, tým lepšia možnosť vyžitia pre deti akéhokoľvek veku. Malých aj väčších školákov väčšinou baví preskúmavať záhradu na vlastnú päsť, či už osamote, alebo v partii. Dospievajúci už si radšej zalezú do záhradnej hojdačky alebo na terasu pod markízu s mobilom či časopisom. Stačí dohliadnuť na namazanie opaľovacím krémom, občas ich skontrolovať pohľadom z okna a dodávať zásoby jedla a pitia.

Nenechávajte deti bez dozoru na záhrade, kde je nezakrytý bazén alebo iná vodná plocha!

Jedlo môžete spojiť s pobytom vonku a nechať deti, nech si pripravia piknik. Pod stromom alebo pod pergolou si môžu roztiahnuť piknikovú deku a vziať von košík či batoh s jedlom, uzatvárateľné fľaše s nápojmi a plastový riad. Stolovanie vonku ich bude baviť. Prípadne môžete rovno zorganizovať malú záhradnú párty.

Vonku môžete prevádzkovať množstvo aktivít. Prečítajte si napríklad náš článok o tom, ako zabaviť deti na záhrade, ale aj na terase či balkóne. Ak nie je veľké teplo, môžu sa deti vyšantiť pomocou pohybových hier, na prekážkových dráhach alebo rôznych pretekoch a loptových hrách. V tropických teplotách zvoľte napríklad maľovanie kriedami na chodník alebo iné nenáročné činnosti.

Väčším deťom môžete ponúknuť možnosť zárobku pomocou jednoduchých prác na záhrade a okolo domu. Môžu natierať plot, kosiť trávnik, plieť alebo žať úrodu. Za prácu nad rámec bežných povinností by mali dostať rozumnú odmenu.

Potrebujete ďalšie tipy? Inšpirujte sa v našom predchádzajúcom článku, ako si užiť leto s deťmi na záhrade.

Spojte sa s ostatnými rodičmi

Majú deti v okolí kamarátov? Dohovorte sa s ostatnými rodičmi na striedaní „strážnej služby“: jeden deň môžu byť všetky deti u vás, inokedy zasa u susedov. Týmto spôsobom získate aspoň nejaký čas na prácu.

Na podobnom princípe môžete vytvoriť mini „tábor“, kedy vezme vždy jeden z rodičov deti na výlet, piknik alebo na ihrisko.

Prímestské tábory

Niektoré deti nechcú spať mimo domov, ale program na prímestských táboroch ocenia. Aj na poslednú chvíľu sa dajú nájsť miesta na táboroch vo vašom okolí. Skúste hľadať na internete alebo preskúmať vývesky pred školou, v materskom centre alebo na miestnom úrade. K dispozícii je celý rad tém od športových kempov po jazykové a počítačovo zamerané kurzy.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
236 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
236 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!