Hľadať
Dom a záhrada
5. februára 2024

Ekologické trendy pre domov

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
192 prečítanie
Ekologické trendy pre domov
Jedným z hlavných trendov poslednej doby je ekologická šetrnosť a udržateľnosť. Zodpovedným správaním sa k prírode ale môžeme obvykle pomôcť aj vlastnej peňaženke. Ako teda vylepšiť svoj domov tak, aby vyhovoval požiadavkám udržateľného bývania a pritom bol moderný a elegantný?

Zabráňte únikom tepla

Základom ekologického bývania je šetrenie energiou potrebnou na vykurovanie. Únik tepla nezateplenými stenami zbytočne plytvá peniazmi aj prírodnými zdrojmi. Zistite si, kadiaľ vám uniká teplo – okrem obvodových múrov alebo strechy môže ísť aj o veľké presklené plochy okien a balkónových dverí. Proti tepelným stratám môžete bojovať aj vhodným tienením, ideálne vonkajšími žalúziami.

Úspora energie pri svietení

LED technológia a energeticky úsporné osvetlenie sa stávajú štandardom v modernom bývaní. Inteligentné osvetlenie s možnosťou regulácie intenzity svetla a automatickým vypínaním prispieva nielen k úspore energie, ale aj k vytvoreniu príjemnej atmosféry v dome. Ak máte priestor napríklad na streche domu alebo na záhrade, môžete svoju energetickú bilanciu vylepšiť inštaláciou solárnych panelov alebo tepelného čerpadla.

Hovorili nám to už naši rodičia: Zhasínajte! Svietiť v miestnostiach, kde nikto nie je, je zbytočné plytvanie.

K úspore elektrickej energie výrazne prispieva aj výber spotrebičov a spôsob ich používania. Vyberajte tie najúspornejšie varianty a mimo dobu používania ich vypájajte zo siete. Ďalšie tipy čo sa týka šetrenia energiou si môžete prečítať v našom článku.

Doslova zelené obydlie

Zelené bývanie sa nezaobíde bez zelených izbových rastlín. Tie pomáhajú v byte udržať príjemnú klímu a zlepšujú kvalitu vzduchu. Lopatkovec, svokrin jazyk alebo izbové palmy a dracény patria medzi najzdatnejšie čističe ovzdušia v miestnostiach, a pokiaľ ide o prítomnosť škodlivých látok, nahradí aj čističku vzduchu. Využite ale aj ďalšie prírodné alebo ľahko recyklovateľné materiály: drevo, kov, prírodné textílie alebo sklo.

A ak už hovoríme o recyklácii, kľúčovým prvkom ekologickej domácnosti je aj zaobchádzanie s odpadmi. Ekologický prístup vychádza z princípu „reduce – reuse – recycle“, niekedy sa ako štvrté R ešte pridáva „rethink“. Najprv si rozmyslite (rethink), či nejakú vec skutočne potrebujete. Potom sa zamyslite, ako môžete zredukovať (redukcia) množstvo vecí, ktoré používate (mrknite sa napríklad na náš článok o minimalizme). Pokiaľ to ide, znovu používajte veci, ktoré už máte (reuse), napríklad noste na nákup vlastné tašky. A keď už nejaká vec naozaj doslúži, vytrieďte ju do zodpovedajúceho kontajnera, ktorý umožní jej recykláciu (recycle).

Okrem papiera, plastu a skla je dnes možné vytriediť a umožniť nové využitie aj kartónových obalov od nápojov, kovového odpadu alebo textílií. 
 

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
192 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
192 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!