Hľadať
Dom a záhrada
22. novembra 2023

Jeseň v zimnej záhrade

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
179 prečítanie
Jeseň v zimnej záhrade
Záhrada už na posedenie naozaj neláka, o to viac ale na jeseň a v zime môžeme vyťažiť zo zimnej záhrady. Tipy, ako zimnú záhradu čo najlepšie využiť? Máme.

Čo je vlastne zimná záhrada?

Stručne povedané - konštrukcia s presklenými stenami aj strechou, ktorá je pevnou súčasťou domu. Ako názov napovedá, obvykle sa využíva na pestovanie rastlín, ktoré potrebujú dostatok svetla. Zďaleka nejde ale len o skleník prepojený s domom: jej prístupnosť z interiéru predurčuje zimnú záhradu na trávenie voľného času uprostred zelene bez nutnosti znášať výkyvy počasia. O tom, akými rastlinami zimnú záhradu osadiť, sme písali v tomto článku.

Pracovňa, jedáleň aj telocvičňa: ako využiť zimnú záhradu

Pokiaľ chcete využívať zimnú záhradu aj cez zimu, mala by byť vykurovaná. So zaisteným kúrením potom môžete tráviť v zeleni pokojne väčšinu dňa: nie je výnimkou zriadiť si v zimnej záhrade domácu pracovňu alebo malú telocvičňu s posilňovacou lavicou či bežeckým pásom.

Na čo môžete tiež využívať zimnú záhradu

  • pre kancelársku prácu z domu
  • na stolovanie (raňajky, desiata, večera, prípadne aj víkendový obed)
  • ako priestor na cvičenie (jóga, pilates, jednoduché posilňovanie...)
  • na počúvanie hudby či podcastov
  • na čítanie knižiek, novín alebo časopisov
  • na organizovanie večierkov a osláv
  • na bezpečné pozorovanie búrky alebo snehovej fujavice
  • jednoducho len k odpočinku v zeleni so šálkou čaju, kávy, kakaa...

Proti zvedavým pohľadom alebo nadmernému množstvu slnečných lúčov v teplej časti roka je nutné zimnú záhradu vhodne zatieniť. Z troch typov roliet Veranda vhodných pre zimné záhrady si môže každý pre tú svoju vybrať model, ktorý mu bude najlepšie vyhovovať. Dva z nich, Veranda HRV08-ZIP a Veranda HRV80-ZIP, sú vybavené zipsovým systémom, ktorý zaisťuje, že látka zostáva v každej polohe dolného profilu náležite napnutá, a zabraňuje vykĺznutiu látky z vodiacich líšt. O roletách Veranda HRV52 a Veranda HRV08-ZIP sme písali v tomto minuloročnom článku, o novinke Veranda HRV80-ZIP tento rok tu.

Do zimnej záhrady môžete tiež priviesť vodu a zariadiť si v nej vaňu alebo vírivku. Kúpanie v zeleni s výhľadom do prírody má veľké kúzlo, nesmieme ale pochopiteľne zabudnúť na zatienenie proti pohľadom zvonku-na to možno využiť napríklad roletu Veranda HRV08-ZIP, ktorú je možné nainštalovať ako s rolovaním zhora nadol, tak aj zdola nahor alebo do strany.

Inšpirovali sme vás, ako si spríjemniť jeseň v zimnej záhrade?
 

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
179 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
179 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!