Hľadať
Urob si sám
1. júna 2024

Životné zmeny – keď deti vyletia z hniezda

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
67 prečítanie
Životné zmeny – keď deti vyletia z hniezda
Keď deti dospejú a odsťahujú sa, riešime opačný problém, než pred ich narodením. Zanechať im ich izbu pre budúce návraty, alebo ho prebudovať na pracovňu, dielňu či izbu pre hostí? Alebo sa rovno presťahovať do menšieho? Ďalší diel seriálu o životných zmenách.

Príležitosť na rekonštrukciu

Odsťahovanie dospelých detí je ideálna príležitosť na rekonštrukciu celého bytu. Predovšetkým vtedy, ak v ňom bývate od ich narodenia alebo raného detstva a doteraz ste zásadnú rekonštrukciu neuskutočnili. Pri prestavbe bytu totiž môžete rovno bývalým detským izbám vdýchnuť inú funkciu a okrem nového zariadenia uskutočniť napríklad aj drobné stavebné zmeny.

Prvým krokom bude nová výmaľba. Pri príležitosti rekonštrukcie sa ale zamyslite aj nad budúcim účelom, na aký budete izbu využívať, a prispôsobte tomu aj tienenie. Bude izba slúžiť primárne pre hostí? Zvoľte možnosť úplného zatemnenia vonkajšími roletami, ktoré spríjemnia usínanie aj spanie. Bude to pracovňa? Kancelársku atmosféru navodia vertikálne žalúzie. Knižnicu s čitárňou zase doladí mäkké svetlo rozptýlené pomocou plisse. Okrem maľovania a nového tienenia môžete aj vymeniť alebo prebrúsiť podlahu, zrenovovať dvere a zárubne, prípadne zaobstarať nové svietidlá.

Byt v súlade s modernými trendmi

Pri tejto príležitosti sa môžete poobzerať aj po nových trendoch v bývaní. V roku 2023 letia pestré farby nábytku, ako je zelená alebo horčicovo žltá, drevo a okrúhle alebo oválne tvary. Dlhodobým trendom je udržateľnosť, teda nábytok vyrobený šetrným spôsobom z prírodných materiálov, prípadne recyklovaný.

Nový účel pre detskú izbu

Keď si deti zariadia vlastné samostatné bývanie, máte k dispozícii celú miestnosť (alebo aj dve), ktoré môžete využiť na svoje koníčky aj pracovné účely. Pokiaľ často pracujete z domu, prípadne s tým plánujete začať, bude sa vám hodiť pracovňa alebo dielňa.

Bývalú detskú izbu môžete premeniť na domácu posilňovňu, knižnicu s čitárňou, miestnosť na žehlenie alebo izbu pre hostí. Samozrejme môžete spojiť niekoľko spôsobov využitia jednej miestnosti, ako napríklad pracovňu s rozkladacím gaučom na príležitostné prespávanie.

Potrebujete uvoľnenú miestnosť využiť pre oboch partnerov? Prepažte ju japonskými stenami, ľahko tak vytvoríte dva pracovné kútiky.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
67 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
67 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!