Okamžite mäkké perníčky
Pri príprave perníčkov alebo aj iných cukroviniek môžu deti prisypávať navážené ingrediencie do cesta, rozvaľovať aj vykrajovať. Pripravte si vykrajovače s jarnými motívmi – vajíčkami, kuriatkami, zajačikmi alebo ovečkami.
Cesto na perníčky
- 500 g hladkej múky
- 200 g práškového cukru
- 100 g tekutého medu
- 100 g masla
- 2 vajcia
- 1 lyžička sódy
- 1–2 lyžice kakaa
- 1 lyžica korenia do perníka
Sypké suroviny dôkladne premiešame. V druhej mise vymiešame povolené maslo s cukrom a medom, pridáme vajíčka a zapracujeme suchú zmes - buď ručne, alebo s pomocou hnetača. Cesto necháme v chladničke v mikroténovom vrecku alebo potravinovej fólii jeden až dva dni odpočívať.
Druhý alebo tretí deň vyvaľujeme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečieme pri 170 °C zhruba 10 minút, po viac ako 12 minútach hrozí, že sa perníčky prepečú a stvrdnú. Hneď po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom a po vychladnutí môžeme zdobiť klasickou bielkovou polevou alebo napríklad čokoládou. Perníčky sú ihneď mäkké a u detí veľmi obľúbené.
Rožky
Síce už sa dnes predávajú prevažne balené, aj tak ale mnoho rodín preferuje domáce pečivo.
Cesto na rožky
- 500 g hladkej múky
- 60 g masti, masla alebo oleja
- 300 ml vody
- 5 gramov soli
- 1/2 lyžičky cukru
- 15 g droždia
- + mak alebo hrubozrnná soľ na posypanie
Droždie zmiešame so 100 ml vlažnej vody, cukrom a lyžicou z odmeraného množstva múky na kvások. Necháme vzísť asi desať minút – zmes by mala tvoriť bubliny, pokiaľ „nežije“, budeme potrebovať iné droždie. Zvyšok múky premiešame so soľou, tuk rozpustíme a spolu so zvyškom vody všetko dáme do nádoby robota (ručné miesenie cesta na rožky je pomerne namáhavé, pokiaľ robota nemáme, čaká nás veľa práce s vareškou). Hnetacím hákom necháme dôkladne prehniesť asi 10 minút.
Vzniknuté cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem. Tvarujeme rožky, žemle alebo iné tvary, na plechu ich potrieme vodou, posypeme makom alebo soľou a necháme ešte 15–20 minút kysnúť. Pečieme v rúre rozpálenej na 190 °C (alebo teplovzdušnej na 170 °C), po upečení necháme vychladnúť na mriežke.
Slimáky z lístkového cesta
Ďalší z receptov, ktorý deťom chutí a zároveň ich baví ho pripravovať: rozvaľkaný plát lístkového cesta potrieme kečupom od kraja ku kraju, môžeme posypať oreganom a poukladáme plátky šunky a syra tak, aby bola pokrytá celá dlhšia strana (tá kratšia sa pri rolovaní trochu zhrnie , takže stačí syr a šunku naklásť napríklad len do polovice).
Po dlhšej strane zrolujeme a (už radšej s pomocou dospelého) nakrájame na kolieska, ktoré upečieme na papieri na pečenie v horúcej rúre. Zarolovaný rukáv tiež môžeme dať do rúry vcelku a nakrájať až po upečení – budeme mať namiesto slimákov slaný závin.
Zdobíme chlieb, toasty a pizzu
Aj tí najmenší môžu namazať pečivo nátierkou a ozdobiť ho pripravenou nakrájanou zeleninou. A ak robíte domácu pizzu, či už z kysnutého, lístkového, alebo dokonca zdravého karfiolového cesta, budú s nadšením mazať podklad paradajkovou omáčkou, sypať oreganom a pokladať syrom, šunkou a ďalšími ingredienciami.