Hľadať
Urob si sám
6. júla 2024

Varíme a pečieme s deťmi: jednoduché a zábavné recepty

Ing. Aneta Paroulková
5 min.
9 prečítanie
Varíme a pečieme s deťmi: jednoduché a zábavné recepty
Dochádzajú vám nápady, ako zabaviť deti? Spoločné varenie prináša hneď niekoľko výhod: udržíte ich na chvíľu od obrazoviek, vytvoríte spolu niečo užitočné a navyše sa môžu poučiť o fyzikálnych vlastnostiach rôznych surovín alebo si precvičiť váženie a meranie. Aké recepty u detí bodujú?

Okamžite mäkké perníčky

Pri príprave perníčkov alebo aj iných cukroviniek môžu deti prisypávať navážené ingrediencie do cesta, rozvaľovať aj vykrajovať. Pripravte si vykrajovače s jarnými motívmi – vajíčkami, kuriatkami, zajačikmi alebo ovečkami.

Cesto na perníčky

  • 500 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 100 g tekutého medu
  • 100 g masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička sódy
  • 1–2 lyžice kakaa
  • 1 lyžica korenia do perníka

Sypké suroviny dôkladne premiešame. V druhej mise vymiešame povolené maslo s cukrom a medom, pridáme vajíčka a zapracujeme suchú zmes - buď ručne, alebo s pomocou hnetača. Cesto necháme v chladničke v mikroténovom vrecku alebo potravinovej fólii jeden až dva dni odpočívať.

Druhý alebo tretí deň vyvaľujeme cesto na hrúbku cca 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Na plechu vyloženom papierom na pečenie pečieme pri 170 °C zhruba 10 minút, po viac ako 12 minútach hrozí, že sa perníčky prepečú a stvrdnú. Hneď po upečení potrieme rozšľahaným vajíčkom a po vychladnutí môžeme zdobiť klasickou bielkovou polevou alebo napríklad čokoládou. Perníčky sú ihneď mäkké a u detí veľmi obľúbené. 

Rožky

Síce už sa dnes predávajú prevažne balené, aj tak ale mnoho rodín preferuje domáce pečivo.

Cesto na rožky

  • 500 g hladkej múky
  • 60 g masti, masla alebo oleja
  • 300 ml vody
  • 5 gramov soli
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 15 g droždia
  • + mak alebo hrubozrnná soľ na posypanie

Droždie zmiešame so 100 ml vlažnej vody, cukrom a lyžicou z odmeraného množstva múky na kvások. Necháme vzísť asi desať minút – zmes by mala tvoriť bubliny, pokiaľ „nežije“, budeme potrebovať iné droždie. Zvyšok múky premiešame so soľou, tuk rozpustíme a spolu so zvyškom vody všetko dáme do nádoby robota (ručné miesenie cesta na rožky je pomerne namáhavé, pokiaľ robota nemáme, čaká nás veľa práce s vareškou). Hnetacím hákom necháme dôkladne prehniesť asi 10 minút.

Vzniknuté cesto necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem. Tvarujeme rožky, žemle alebo iné tvary, na plechu ich potrieme vodou, posypeme makom alebo soľou a necháme ešte 15–20 minút kysnúť. Pečieme v rúre rozpálenej na 190 °C (alebo teplovzdušnej na 170 °C), po upečení necháme vychladnúť na mriežke.

Slimáky z lístkového cesta

Ďalší z receptov, ktorý deťom chutí a zároveň ich baví ho pripravovať: rozvaľkaný plát lístkového cesta potrieme kečupom od kraja ku kraju, môžeme posypať oreganom a poukladáme plátky šunky a syra tak, aby bola pokrytá celá dlhšia strana (tá kratšia sa pri rolovaní trochu zhrnie , takže stačí syr a šunku naklásť napríklad len do polovice).

Po dlhšej strane zrolujeme a (už radšej s pomocou dospelého) nakrájame na kolieska, ktoré upečieme na papieri na pečenie v horúcej rúre. Zarolovaný rukáv tiež môžeme dať do rúry vcelku a nakrájať až po upečení – budeme mať namiesto slimákov slaný závin.

Zdobíme chlieb, toasty a pizzu

Aj tí najmenší môžu namazať pečivo nátierkou a ozdobiť ho pripravenou nakrájanou zeleninou. A ak robíte domácu pizzu, či už z kysnutého, lístkového, alebo dokonca zdravého karfiolového cesta, budú s nadšením mazať podklad paradajkovou omáčkou, sypať oreganom a pokladať syrom, šunkou a ďalšími ingredienciami.
 

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
9 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
9 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!