Hľadať
Dom a záhrada

Tienenie na chatu a chalupu: aké žalúzie prinesú tepelnú pohodu a bezpečnosť?

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
1580 prečítanie
Tienenie na chatu a chalupu: aké žalúzie prinesú tepelnú pohodu a bezpečnosť?
Na chate alebo na chalupe zvyčajne nebýva klimatizácia a väčšina chalupárov preto uvíta spôsob, ako sa chrániť pred letnými horúčavami alebo naopak rannými jesennými mrazíkmi. Niektoré typy roliet a žalúzií dokážu udržať príjemnú teplotu a zároveň pomôžu ochrániť chalupu pred vykradnutím. Aký druh tienenia je na chate najpraktickejší?

Vonkajšie žalúzie a rolety

Najväčšou výhodou vonkajších roliet a žalúzií je možnosť dokonalého zatemnenia - aj v dobe letného slnovratu, kedy svitá už okolo štvrtej, sa tak nerušene vyspíte, ako dlho budete chcieť.

Náš tip: Vonkajšie žalúzie a vonkajšie rolety predstavujú pre zlodeja prekážku, ktoré je lepšie sa vyhnúť. Ich inštalácia teda zlepšuje nielen kvalitu spánku a pocit súkromia, ale aj bezpečnosť.

Oba druhy vonkajšieho tienenia tiež zvyšujú tepelný komfort domova, teda v lete odrážajú slnečné lúče a v zime zabraňujú úniku tepla von. So stiahnutými predokennými roletami je výhľad z miestnosti obmedzený, zatiaľ čo vonkajšie žalúzie nebráni prístupu denného svetla a umožňujú výhľad von. Vonkajšie žalúzie sú navyše in!

Tienenie podkrovia: rolety a žalúzie na strešné okná

V obytnom podkroví chát a chalúp sa obvykle využívajú k prívodu svetla a čerstvého vzduchu strešné okná. Ich zatienenie je dosť špecifické - je možné k nim nainštalovať špeciálne rolety alebo screenové rolety priamo pre strešné okná.

K dispozícii sú aj žalúzie alebo plisse do strešných okien.

Zatienenie vonkajšieho posedenia: markízy a rolety do pergoly

Na chalupe trávi každý väčšinu času vonku, pokiaľ je to možné. Prenikavé slnečné lúče vás nemusí odradiť ani pri posedení na záhrade: tieneniu v pergole sme venovali celý článok, priamo pre pergoly odporúčame screenové rolety HR8-ZIP alebo Alfa.

Posedenie priamo pri dome je možné ideálne zatieniť terasovou markízou uchytenou na stenu, do stropu alebo do krovu. V našom článku sa dozviete, či potrebujete markízu s nosným profilom, alebo stačí bez neho.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1580 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1580 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!