Hľadať
Dom a záhrada

Ako si na záhrade zaistiť súkromie bez toho, aby ste museli stavať vysoké múry a ploty

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
1538 prečítanie
Ako si na záhrade zaistiť súkromie bez toho, aby ste museli stavať vysoké múry a ploty
Vlastniť rodinný dom je snom skoro každého z nás. Túžime po dostatku miesta, pohodlia a súkromia. Príjemným bonusom je určite záhrada, na ktorej radi trávime voľné chvíľky, a tak niet divu, že pre nás predstavuje pomyselný raj.

Lenže aj na takej záhrade sa môžete občas cítiť ako vo výkladnej skrini. Zvlášť nepríjemní vám môžu byť zvedaví susedia a okoloidúci, v lete zasa cyklisti. Niekedy sa o stratu súkromia postará aj architektonické rozvrhnutie domu. Príkladom môže byť dvojdomček, kedy oproti dvoru býva ďalšia rodina a vidí vám priamo do okien. Pokiaľ bývate blízko cesty či inej vyťaženej komunikácie, iste vás potrápi aj hluk z prechádzajúcich vozidiel. Otázku súkromia určite neriešia iba rodinné domy. Často sa môže potreba po väčšom súkromí objaviť aj vo firme alebo v hoteloch.

Riešením je tieniaca technika

Chrániť sa pred zrakmi ostatných či veľkým hlukom môžete vysokými múrmi či plotom okolo záhrady. Nevýhodou takého odclonenia je, že nepôsobí esteticky dobre a navyše vás pripraví o výhľad do okolia. Ako vhodné riešenie sa javí tieniaca technika, živý plot alebo stromy. A práve o tieniacej technike dnes bude reč.

Akú tieniacu techniku ​​môžete vybrať?

S nedostatkom súkromia si hravo poradí vhodná tieniaca technika, napríklad vonkajšie žalúzie alebo vonkašie rolety. Cez vonkajšie žalúzie vám nikto do okien neuvidí, zároveň vás žalúzie nebudú obmedzovať pri výhľade z okna. Vonkajšími žalúziami môžete zatieniť aj väčšiu plochu než len samotné okno. Skvele totiž padnú aj pergolám. Ak chcete byť namiesto vonkajších žalúzií obklopení látkou, môžete si vybrať zo screenových roliet. Vďaka vonkajším žalúziám či roletám si budete v kľude hovieť pod pergolou – zvedaví susedia na vás neuvidia a žiadny slnečný lúč si na vás len tak nepríde.

Ochrana pred zlodejmi?

Vonkajšie žalúzie oceníte aj v prípade, keď chcete byť chránení pred zlodejmi. Napríklad žalúzie Titan 90 od značky ISOTRA sú vyvinuté tak, aby sa v uzavretom stave lamely do seba uzamkli a netvorili žiadne medzery.

Aké sú výhody tieniacej techniky?

  • poskytujú dostatok súkromia
  • zamedzujú vniknutiu slnka a tepla do interiéru, poprípade do pergoly
  • blokujú hluk zvonku
  • chránia pred násilným vniknutím do domu
  • pridávajú vášmu domu či pergole pekný a elegantný vzhľad

Ako vidíte, nemusíte hneď stavať vysoké múry a ploty, aby ste si dopriali trochu súkromia. Vonkajšie žalúzie to hravo zvládnu za vás a ešte majú množstvo užitočných funkcií navyše.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1538 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1538 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!