Hľadať
Sezónne témy
5. októbra 2024

Rolety do pergoly? Skvelá zástena, ktorá zabráni prefukovaniu v pergole

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
48 prečítanie
Rolety do pergoly? Skvelá zástena, ktorá zabráni prefukovaniu v pergole
Pergola nám prináša príjemné vonkajšie útočisko po celé leto. Vďaka nej máme nielen príjemný kútik na posedenie, ale aj priestor, ktorý môžeme na rozdiel od zvyšku záhrady zatieniť pred páliacim slnkom alebo aj zakryť pred dažďom. Na to, aby sme mohli na záhrade tráviť čas aj v prípade, keď fúka, potrebujeme však aj ochranu pergoly proti vetru.

Bočné zakrytie pergoly

Aj proti veternému počasiu sa dá pergola do značnej miery zaistiť. Preventívne je možné pergolu proti prefukovaniu vetra ochrániť už len tým, že stojí pri dome – (nielen) bioklimatická pergola ARTOSI ponúka hneď niekoľko variantov ukotvenia do steny, či už kolmo, alebo rovnobežne na kratšiu stranu. Ako ale postupovať s ďalšími stranami pergoly, alebo v prípade, že máte pergolu samostatne stojacu?

Rolety a žalúzie do pergoly

Ostatné bočné steny pergoly, napríklad ARTOSI, môžete nielen proti slniečku, ale aj proti vetru ochrániť screenovými roletami alebo vonkajšími žalúziami. Pergola priamo počíta s možnosťou ich zabudovania. Okrem toho môžete pri výbere zatienenia pergoly vyberať z ponuky roliet Veranda. Tie garantujú obrovskú odolnosť proti silnému vetru až do 140 km/h.

Plachty na pergolu

Priesvitné či úplne priehľadné plastové fólie izolujú pergolu ako pred vetrom, tak aj pred zrážkami. Na druhej strane zabraňujú prúdeniu vzduchu a z pergoly sa tak pod slnečnými lúčmi môže stať nepríjemne dusný priestor. Pokiaľ u vás ale fúka naozaj veľa, je to jedna z mála možností, ako zakryť čo najväčšiu plochu a umožniť pritom prístup denného svetla. Ako zástena pergoly môže slúžiť aj nepriehľadná alebo len čiastočne priehľadná rolovacia stena, prípadne bočná markíza.

Opláštenie pergoly tŕstím alebo bambusom

Nie každý chce mať samozrejme na pergole plastovú plachtu. Prírodné materiály vyžadujú viac starostlivosti pri výbere a ich údržba sa niekedy skomplikuje (môžu sa napríklad lúpať alebo plesnivieť), ale na pohľad sú určite príjemnejšie. Boky pergoly je možné v spodnej časti opláštiť napríklad rákosovou alebo bambusovou plotovou rohožou. Čiastočnú ochranu proti vetru poskytne aj drevená mreža medzi stojkami pergoly porastená popínavými rastlinami. Zvažujete financovanie doplnkov k pergole pôžičkou? Určite buďte obozretní. Na webe porovnávača pôžičiek s licenciou ČNB do5minut.cz si môžete prečítať článok o tom, ako získať tú najvýhodnejšiu pôžičku a na čo si dať pozor.

Prajeme krásne leto v závetrí vašej pergoly!

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Svet Isotra
8. októbra 2024

Naše výrobky a bezpečnosť detí

Ing. Kateřina Jelenová
Naše výrobky a bezpečnosť detí
48 prečítanie
Naše výrobky a bezpečnosť detí
Deti sú radosť aj starosť a predovšetkým to najdôležitejšie na svete. Sledujeme ich pokroky, ako s radosťou a zvedavosťou objavujú svet a skúšajú nové veci. Bežné vybavenie domácnosti, spotrebiče aj žalúzie a rolety môžu byť pre dieťa nebezpečné. Buďte predvídaví a svoj byt zabezpečte. My vám s tým pomôžeme.
Dom a záhrada
6. októbra 2024

Pripravte si bylinky na zimu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
48 prečítanie
Pripravte si bylinky na zimu
Už ste zožali prácne vypestované ovocie, ale stále neviete, čo si počať s bylinkami? Poradíme vám, ako ich pripraviť na zimu.