Hľadať
Sezónne témy
15. januára 2024

Príroda v interiéri: Vyskúšate biofilický dizajn?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
218 prečítanie
Príroda v interiéri: Vyskúšate biofilický dizajn?
Biofilický dizajn, ktorý prináša do interiérov prírodné prvky, je stále väčším trendom nielen vo firemných priestoroch, ale aj v domácnostiach. Nemusíte mať pritom doma rovnú celú stenu obloženú machom. Veľa prvkov spájajúcich bývanie s prírodou pravdepodobne používate vo svojej domácnosti už dnes.

Izbové rastliny a vertikálne záhrady

Biofilický dizajn vychádza z presvedčenia, že ľudia majú prirodzenú potrebu spojenia s prírodou. Tento dizajnový prístup sa snaží vniesť do interiéru prvky živej prírody, prípadne používa materiály, ktoré živú prírodu napodobňujú alebo pripomínajú. Pobyt v biofilických interiéroch má priaznivý vplyv na našu duševnú pohodu a zdravie.

Jedným z najefektívnejších spôsobov, ako priviesť prírodu do interiéru, sú zelené rastliny a vertikálne záhrady. Živé rastliny priestor nielen vizuálne oživujú, ale taktiež zlepšujú kvalitu vzduchu a prinášajú do domova pozitívnu energiu. Zelenú rastlinu v kvetináči má pritom doma takmer každý.

Vertikálna záhrada potom môže zaberať celú stenu, ale dá sa do bytu zabudovať aj v podobe menšieho kvetináča o veľkosti len niekoľkých desiatok centimetrov na každej strane. Nie je potrebné sa ich báť, majú prakticky samé výhody: zvlhčujú a čistia vzduch, zbavujú vás oxidu uhličitého, v lete interiér ochladzujú a absorbujú hluk. Zelené steny môžu byť len okrasné, ale využijete ich aj ako miniatúrnu záhradku. Stačí si iba vybrať.

Prírodné farby a materiály

Pocit spojenia s prírodou podporíte použitím prírodných materiálov, ako sú drevo, kameň alebo pravá koža, s maximálnym zachovaním ich prirodzených povrchov a textúr. Doplnky môžu byť keramické alebo látkové, prirodzene budú pôsobiť aj sušené kvety. Dôležitú úlohu zohráva aj voľba farieb: základom pre vytvorenie pokojného a harmonického priestoru sú zemité tóny, odtiene zelenej a modrej.

Môžete zájsť aj o krok ďalej a využiť v biofilickom domove aj prírodné zvuky a vône – či už pomocou prirodzených zvukov tečúcej vody v interiérových fontánkach, pomocou nahrávok so zvukmi prírody alebo difuzéra či aromalampy s prírodnými aromatickými olejmi.

Prístup prirodzeného svetla

Dostatok prírodného svetla je kľúčovým prvkom biofilického dizajnu – zelená stena osvetlená žiarivkami pôsobí trochu paradoxne. Voľný prienik svetla do interiéru zaisťujú veľké okná a priepustné tienenie, napríklad plisse žalúzie alebo japonské steny. Mäkké a príjemné svetlo v spojení s ostatnými biofilickými prvkami v interiéri pomôže znížiť stres a pomôže nám, aby pre nás domov fungoval ako oáza pokoja a pohody.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
218 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
218 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!