Hľadať
Dom a záhrada
25. júla 2022

Plastové alebo drevené okná? Podľa čoho vyberať a čím najlepšie doplniť

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
804 prečítanie
Plastové alebo drevené okná? Podľa čoho vyberať a čím najlepšie doplniť
Ak staviate nehnuteľnosť alebo vyberáte nové okná na rekonštrukciu, dostanete sa skôr či neskôr k dileme: drevené alebo plastové?

Toto rozhodovanie má mnoho faktorov a nedá sa vopred povedať, že jeden typ je lepší ako ten druhý. Všetci chceme, aby to u nás doma vyzeralo čo najlepšie, a akýkoľvek druh okien si môžete ďalej prispôsobiť svojmu vkusu. Nechajte sa inšpirovať niekoľkými nápadmi:

Okenné dekorácie: ako si nové okná najlepšie vyzdobiť?

  • samolepky na okná: lacné, ľahko obmeniteľné a dostupné vo veľkom množstve motívov
  • svetelné reťaze: svetielka v oknách nemusíte mať len pred Vianocami!
  • povrázková záclona: ozvláštni okno sama o sebe, ale môžete na jednotlivé povrázky navliecť pre ozvláštnenie aj rôzne tvary – látkové kvety alebo napríklad papierové vystrihovačky
  • závesy: môžete mať niekoľko sád v rôznych farbách a meniť ich podľa ročného obdobia
  • žalúzie alebo vnútorné rolety: je možné ich zaobstarať v mnohých rôznych štýloch a farbách a doladiť nimi celý interiér

Drevené vs. plastové okná: cena

Pokiaľ je vašou prioritou zaobstarať čo možno najlacnejšie okná, je riešenie jasné: plastové. Najlacnejší variant vyjde zhruba o 30–40 % lacnejšie ako drevené eurookná. Je ale potrebné počítať s tým, že môžu mať kratšiu životnosť. Do niektorých atypických tvarov okenných otvorov taktiež z dôvodu určitých limitov technológie zvárania profilu nie je možné plastové okná vyrobiť. Nákup drevených okien je možné navyše financovať aj úverom na rekonštrukciu. Predsa len okná meníte raz, maximálne 2x za život a nie vždy sa vypláca šetriť.

Vzhľad drevených okien, vlastnosti plastových

Okrem ceny do rozhodovania hovorí aj celkový vzhľad - okná budete mať predsa len prakticky neustále na očiach. Drevené okná sú na pohľad príjemnejšie, na druhú stranu aj plastové sú k dispozícii vo veľkom množstve dekorov imitujúcich drevo. Môžete tak spojiť výhody plastových okien, najmä lepšie izolačné schopnosti, s dizajnom blížiacim sa vzhľadu klasických drevených okien.

Tepelná a hluková izolácia: dvojsklo alebo trojsklo?

Cenu musíme brať do úvahy všetci a na vzhľade pochopiteľne tiež záleží, ale základná funkcia okien spočíva v ich tepelnej a hlukovej izolačnej funkcii. Všeobecne plastové okná izolujú v oboch smeroch lepšie a výborne tlmia vonkajšiu hlučnosť. Štandardné dvojsklo vyplnené inertným plynom prepúšťa viac slnečných lúčov (čo môže byť výhoda v zime). Priplatiť za trojsklá sa oplatí v pasívnych alebo nízkoenergetických novostavbách, okrem lepšej tepelnej izolácie tiež ich použitie obmedzuje rosenie a zlepšuje izoláciu hlukovú.

Životnosť plastových a drevených okien

Už sme to zmienili: plastové okná by mali teoreticky vydržať zhruba 50 rokov, výnimočne však môže dôjsť k ich skrehnutiu a popraskaniu napríklad už po 15 alebo 20 rokoch – ich výhoda však je, že okrem premazania obvodového kovania raz ročne nie je potrebné ich nijako špeciálne natierať alebo ošetrovať. Plánovaná životnosť drevených okien sa odvíja od použitého dreva – 100, ale napríklad aj 300 rokov. Životnosť náteru je ale obmedzená, jeho obnova problematická (je potom nutné demontovať zasklenie) a raz až dvakrát ročne musíte drevo ošetrovať špeciálnym lakom alebo balzamom. Drevo tiež môže byť napadnuté plesňou a je citlivejšie na pôsobenie vlhkosti, vetra a dažďa.

Naše látková skládaná žaluzie PLISSE

Možnosti tienenia okien: žalúzie, alebo rolety?

Máte vybrané? Nezabudnite, že nech už zvolíte akékoľvek okná, bude potrebné vyriešiť aj ich tienenie. Stálicou sú klasické žalúzie, pri ktorých môžete vyberať z rôznych systémov a dekorov, vrátane imitácie dreva. Látkové rolety váš interiér obohatia aj po dizajnovej stránke: miestnosť môžete doladiť výberom farieb aj originálnych tvarov horného profilu a spodnej lišty. Výhody oboch riešení čiastočne spájajú žalúzie PLISSE – skladané látkové žalúzie, ktorých kraje je možné posúvať od horného alebo spodného okraja okna k stredu a prispôsobovať si tak výšku tieniaceho pruhu.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
804 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
804 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!