Hľadať
Dom a záhrada
17. júna 2022

Päť podôb využitia pergoly

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
1082 prečítanie
Päť podôb využitia pergoly
Pergola nemusí znamenať len obytnú terasu alebo prístrešok chrániaci auto pred snehom. Zistite, ako môže vyzerať pergola a na čo ju využiť na rôznych miestach záhrady.

Posedenie pri dome a vonkajšia obytná miestnosť

Tradičné využitie pergoly je posedenie pri dome, ideálne tak, aby do priestoru pod pergolou viedli dvere alebo francúzske okno. Pergola susediaca s domom vlastne vytvorí ďalšiu miestnosť, ktorá je v prípade využitia bioklimatickej pergoly využiteľná prakticky po celý rok. Sklápacie lamely odtieni dážď, sneh aj nepríjemne páliace slnko, a pokiaľ pridáte do pergoly ešte rolety alebo vykurovanie, môžete si svoju popoludňajšiu kávu vychutnať vonku aj na jar, na jeseň alebo v zime.

TIP: Otužovanie pod pergolou

Domček na hranie

Venovať pergolu deťom? A prečo vlastne nie? Kým vyrastú, trvá to iba pár rokov. Urobte im radosť a nasťahujte do pergoly kuchynku, hojdačky a ďalšie herné prvky. Môžete si tam napokon zriadiť aj vlastnú letnú kuchyňu a variť bok po boku.

Letná kuchyňa a priestor pre párty

Rozhodne najvďačnejšie využitie pergoly: minimálne cez leto presťahujte varenie von. Pod pergolou môže byť celá letná kuchyňa (napríklad z vyradených skriniek starej kuchynskej linky), dá sa tam pripravovať studené občerstvenie, ale aj grilovať. A vaše záhradné party pod pergolou sa čoskoro stanú vyhlásenými!

Prístrešok pre auto

Nemusíte riešiť stavebné povolenie pre garáž a pritom sa vyhnete zimnému ometaniu auta alebo jeho poškodeniu krúpami. Pergola ako prístrešok pre auto je navyše vzdušnejšia ako klasická garáž a zmestia sa pod ňu aj bicykle, ďalšie športové vybavenie alebo napríklad záhradné náčinie.

Ostrovček uprostred záhrady

Pergola nemusí stáť vždy v priamom susedstve domu. Variant so štyrmi stojkami môže tvoriť prirodzené centrum záhrady. Zvlášť v prípade, že je záhrada rozľahlá a zarastená, zaručuje samostatne stojaca pergola oázu pokoja a odpočinku. Alternatívne môžete pergolu využiť aj ako krytý prechod od domu k bazénu.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1082 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1082 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!