Hľadať
Sezónne témy
1. júna 2022

Oslávte Deň detí doma aj na záhrade

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
372 prečítanie
Oslávte Deň detí doma aj na záhrade
Prvého júna oslavujú všetky deti svoj deň. Ako im pripraviť peknú oslavu doma alebo na záhrade a užiť si krásne popoludnie?

Kedy oslavovať Deň detí?

Medzinárodný deň detí, ako ho tiež poznáme, sa oslavuje v strednej Európe každoročne na pevný dátum 1. júna, nech už pripadá na akýkoľvek deň v týždni. V Českej republike sa však koná mnoho verejných podujatí a ich organizátori najčastejšie využívajú priľahlé víkendy. Vzhľadom na to, že tento rok je tento deň v stredu, sa môžeme stretnúť s oslavami Dňa detí ako o predchádzajúcom, teda poslednom májovom víkendu, tak aj o tom nastávajúcom, prvom júnovom.

Prečo sa oslavuje Deň detí? Pôvodný dátum bola druhá júnová nedeľa v roku 1857. V jednom mestečku v Massachusetts v Spojených štátoch Amerických slúžil miestny pastor omšu venovanú deťom. Tento deň potom najprv pomenoval Deň ruže alebo Deň kvetov, až neskôr sa vžil názov Deň detí. Prvý jún bol ako Deň detí ustanovený v Rusku v roku 1949. Po svete sa však oslavuje aj v ďalších termínoch ako pripomienka rôznych iných udalostí.

Deti s deťmi

Deti si samozrejme užijú svoj deň najlepšie v spoločnosti ďalších detí. Nebojte sa im ho spríjemniť už od začiatku: dajte im do školy originálnu desiatu, kde môže byť viac sladkostí ako obvykle. Po škole môžete zorganizovať malú popoludňajšiu party pre kamarátov a spolužiakov svojich detí. Stačí trocha občerstvenia a veselé hry, či už doma, alebo na záhrade. Vo väčšine prípadov sa deti zabavia samy medzi sebou, ale keby náhodou zábava viazla, majte pripravené napríklad bojovky („hľadanie pokladu“), spoločenské hry alebo nápady na vhodné party hry.

Chcete spojiť oslavu s výletom? Spýtajte sa detí, čo by im urobilo najväčšiu radosť – my odporúčame zoo, návštevu cukrárne, rodinnú vychádzku na bicykloch či kolieskových korčuliach alebo v prípade nepriaznivého počasia projekciu filmu v kine.

Oslava na záhrade

Na záhrade sa môžu deti do sýtosti vybehať a vyšantiť. Zázemie pre oslavu je ideálne mať v pergole – vonkajšia párty neohrozí zhoršenie počasia, v prípade, že príde dážď, skrátka len zaklopíte lamely a rozdáte deťom mikiny. Potrebujete ďalšie tipy na vonkajšie aktivity s deťmi? Inšpirujte sa v našom článku.

Pomaly začína obdobie, kedy je vonku možné tráviť väčšinu času – využite ho!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
372 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
372 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!