Hľadať
Sezónne témy
29. októbra 2023

Oslávte deň čokolády

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
259 prečítanie
Oslávte deň čokolády
Kto by nemal rád čokoládu? Praví čokoholici vedia, pri akej teplote ju skladovať, pri akej konzumovať a prečo by rozhodne nemala prísť na priame slnko.

Horká, mliečna, biela a Ruby

V detstve sme poznali horkú a mliečnu, neskôr objavili aj bielu. Existuje ale ešte štvrtý typ, ktorý sa vyrába z kakaových bôbov odrody Ruby tajným postupom, ktorého súčasťou je napríklad aj kyselina citrónová. Výsledná čokoláda je nezameniteľne ružová a chutí nezameniteľne ako klasická čokoláda s ovocnými a vanilkovými tónmi navyše.

  • Svetový deň čokolády – 7. júla
  • Medzinárodný deň čokolády – 13. septembra
  • Deň čokolády – 28. októbra
  • Deň čokoládových cukroviniek – 28. decembra

Skladujte v chlade a suchu, ale nie v chladničke

Uchovávanie čokolády je samo o sebe trochu alchýmia. Pokiaľ bude v príliš horúcom prostredí, bude sa roztekať. V prípade kontaktu so vzduchom a slnečným svetlom navyše dochádza k oxidácii. Prílišný chlad a vlhkosť alebo časté striedanie teplôt ale zase vedie ku kondenzácii a takzvanému výkvetu. Čokoláda tak rozhodne nepatrí do chladničky, jednak kvôli prílišnému chladu a vlhkosti, ale aj preto, že veľmi ľahko prijíma okolité pachy. Ideálna teplota je medzi 12 a 20 stupňami, v suchu a stálej teplote, oddelene od silne aromatických jedál alebo látok. A pozor, ani v ideálnych podmienkach nevydrží naveky. Radšej by ste jej konzumáciu nemali odďaľovať dlhšie ako rok.

Ideálnym priestorom je teda dobre tienená a nie príliš teplá špajza alebo špajzová skriňa. Ak máte kuchyňu alebo špajzu s oknami na juh, pomôže ich od tepla odizolovať napríklad vonkajšia žalúzia. V špajze s oknami na sever vám stačí pokojne aj klasické hliníkové horizontálne žalúzie alebo jednoduchá látková roleta.

Kde a ako si čokoládu najlepšie vychutnáte

Zabudnite na potajomky ulamované štvorčeky čokolády na varenie. Je lepšie si raz za čas dopriať kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa, najlepšie zo špecializovanej remeselnej čokoládovne alebo od majstra čokolatiéra, a tú si potom v pokoji a v dobrej spoločnosti vychutnať. Aj keď sa dni už krátia, stále je pekne a Deň čokolády tak môžete osláviť pokojne na záhrade, napríklad s priateľmi pod pergolou degustáciou rôznych príchutí výberovej kakaovej pochúťky.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
259 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
259 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!