Hľadať
Sezónne témy
5. júna 2024

Ochrana pred UV žiarením: Ako tieniaca technika chráni vás a váš domov

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
92 prečítanie
Ochrana pred UV žiarením: Ako tieniaca technika chráni vás a váš domov
Vplyv UV žiarenia na zdravie ľudí a životnosť domácich interiérov je často podceňovaný. Dlhodobá expozícia UV žiareniu môže spôsobiť poškodenie kože, zrýchlené starnutie a dokonca aj riziko kožných ochorení. Rovnako môže UV žiarenie postupne poškodiť nábytok, podlahy a ďalšie prvky interiéru. Riešením, ako sa proti týmto rizikám brániť, je efektívna tieniaca technika, ktorá môže významne znížiť množstvo UV žiarenia prenikajúceho do vášho domova.

Ako UV žiarenie ovplyvňuje interiér

UV žiarenie, ktoré preniká do domov cez nechránené okná, môže spôsobiť vyblednutie farieb nábytku, podláh, obrazov a ďalších predmetov umiestnených pri oknách. Okrem estetického poškodenia môže dochádzať aj k oslabeniu materiálu, čo skracuje životnosť týchto predmetov.

Riešenie pomocou tieniacej techniky

1. Vonkajšie žalúzie

Vonkajšie žalúzie sú jedným z najúčinnejších spôsobov, ako blokovať UV žiarenie ešte predtým, než vstúpi do interiéru. Vďaka možnosti regulácie lamiel môžete optimalizovať množstvo svetla v miestnosti pri maximálnej ochrane proti UV žiareniu.

2. Rolety

Vnútri domu môžu rolety alebo závesy s UV ochranou poskytnúť ďalšiu bariéru proti žiareniu. Tieto produkty sú dostupné v rôznych materiáloch a designoch, ktoré sa môžu prispôsobiť estetike vášho domova.

3. Pergoly a markízy

Pre vonkajšie priestory, ako sú terasy alebo balkóny, pergoly a markízy ponúka veľkú plochu tienenia, ktorá môže efektívne chrániť pred UV žiarením. Tieto riešenia pridávajú estetickú hodnotu a zároveň poskytujú funkčnú ochranu.

Výhody tieniacej techniky

  • Energetická účinnosť: Zníženie potreby chladenia počas teplých mesiacov, čo môže viesť k nižším nákladom na energie.
  • Ochrana zdravia: Zníženie rizika poškodenia kože a očí vplyvom UV žiarenia.
  • Zvýšenie súkromia: Tieniaca technika poskytuje súkromie, a zároveň nebráni prístupu prírodného svetla.

Investícia do kvalitnej tieniacej techniky je investíciou do dlhodobého zdravia a pohody. Nielenže chráni váš domov pred škodlivými UV lúčmi, ale prispieva aj k lepšej energetickej efektivite a súkromiu.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
92 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
92 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!