Hľadať
Dom a záhrada
3. júna 2024

Na čo nezabudnúť pri rekonštrukcii

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
74 prečítanie
Na čo nezabudnúť pri rekonštrukcii
Rekonštruujete? Základné veci máte určite dobre rozmyslené, proces rekonštrukcie domu alebo bytu je ale plný skrytých rizík a nástrah. Čo vás nemusí napadnúť a na čo si dať pozor?

Najdôležitejšia rada: nechajte si rezervu v čase aj v rozpočte

Vždy sa nájdu skryté alebo dodatočné výdavky, s ktorými ste nepočítali. Nedopustite, aby vám v priebehu rekonštrukcie došli peniaze - nechajte si vždy aspoň 10, lepšie 15-20% finančnú rezervu. Podobné pravidlo platí aj pre dobu trvania rekonštrukcie: neplánujte prenáhlene, počítajte s časovou rezervou napríklad pre situácie, keď vybraný materiál nebude práve skladom.

Pokiaľ rekonštruujete len vnútorné priestory, je výhodné naplánovať akciu na zimné mesiace. Remeselníci mávajú menej práce, lepšie u nich zoženiete termín a práce môžu byť aj o niečo lacnejšie ako v sezóne.

Elektrina: dobre vymerajte zásuvky

Málokomu sa pri plánovaní elektrických rozvodov chce myslieť na to, kde presne bude stáť práčka alebo koľko spotrebičov môže naraz používať na kuchynskej linke. Plánovanie zásuviek sa ale oplatí – je otrava zistiť za pár mesiacov, že kvôli každému použitiu kuchynského robota musíte zo zásuvky vyťahovať varnú kanvicu, alebo že na vašom obľúbenom mieste pre žehliacu dosku nemáte kam pripojiť žehličku.

Kuchyňa: chcite jednoduchú údržbu

Základné pravidlo pri plánovaní kuchyne určuje, že tri hlavné zóny (úschova potravín, varenie a umývanie riadu) by mali stáť čo najbližšie pri sebe a dobre vzájomne dostupné – obvykle tvoria trojuholník, ktorého strany majú byť čo najkratšie. Najnovšie trendy v kuchyni aj inde sme pre vás zmapovali v minulom roku.

Pravidlá pre plánovanie kuchyne

  • dobre vyberajte výšku pracovnej dosky (vyšší ľudia potrebujú vyššiu dosku a naopak)
  • umývačku umiestnite do blízkosti drezu kvôli manipulácii s riadom
  • varná doska by mala mať z oboch strán dostatočnú odkladaciu plochu (aspoň 40 cm)
  • je pohodlnejšia, ale aj bezpečnejšia, keď je rúra na pečenie vo výške zhruba 90 cm nad podlahou
  • myslite na dostatok úložných priestorov aj elektrických zásuviek

Aby kuchyňa vyzerala čisto a nevyžadovala prílišnú údržbu, venujte pozornosť aj povrchom. Na tmavých lakovaných dvierkach skriniek bude vidieť každý odtlačok prsta a bude potrebné neustále leštenie. Prekvapivo rýchlo sa tiež špiní svetlý granitový drez a pracovná doska zo svetlého umelého kameňa. Špina, ako napríklad usadeniny od čaju, sa na nich rýchlo usadzuje a zle čistí – často je potrebné použiť lúh alebo perkarbonát sodný.

Výmena okien: myslite aj na tienenie

Niekedy sa namiesto výmeny okien oplatí zrenovovať tie pôvodné. O výbere okien sme podrobne písali tu – nech už si ale vyberiete akékoľvek, mali by ste dbať na dostatočné vetranie, pretože nové okná budú tesniť rozhodne lepšie ako staré. To síce zabraňuje tepelným únikom a dovnútra bude prenikať aj menej hluku, vzhľadom na obmedzenú výmenu vzduchu ale môže dôjsť k vzniku plesní. Vetranie je dôležité najmä po použití sprchového boxu alebo vane.

Keď už vymieňate okná, zvážte rovno obstaranie vonkajších roliet alebo žalúzií. Je jednoduchšie okná rovno osadiť roletovým boxom – vyhnete sa dvojitej návšteve remeselníkov. 

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
74 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
74 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!