Hľadať
Sezónne témy
26. augusta 2023

Medzinárodný deň piva: ako dodržiavať pitný režim

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
3 min.
318 prečítanie
Medzinárodný deň piva: ako dodržiavať pitný režim
Prvý piatok v auguste si pripomíname medzinárodný deň piva. Uprostred prázdnin ide o ideálne zvolený dátum: býva teplo a ešte aj celkom dlho svetlo, takže si ho užijeme v reštauračných záhradkách aj doma na terase pod pergolou.

Tento rok pripadá deň oslavy piva na štvrtého augusta. Česi ho pravdepodobne oslávia aj v prípade, že o ňom nebudú vedieť: patríme totiž medzi najväčších pivárov na svete a so spotrebou viac ako 150 litrov na osobu a rok sme suverénne na špičke rebríčka.

Náuke o pive sa odborne hovorí zytológia.

V horúčavách pivo obvykle pijeme „na smäd“. Na druhej strane však stoja názory vedcov, že alkoholické nápoje nemožno počítať do pitného režimu. Alkohol totiž dehydruje a zaťažuje vnútorné orgány. Jedno pivo by ale v rámci pitného režimu škodiť nemalo, doplníte ním totiž aj elektrolyty a dodáte telu aj nezanedbateľné množstvo energie. U jedného by však bolo lepšie aj zostať. Skrátka všetkého s mierou.  

                          

Čo patrí do pitného režimu

Káva a iné kofeínové nápoje odvodňujú, rovnako ako alkohol. Ku káve by sme teda mali vždy vypiť pohár vody a vínu alebo tvrdému alkoholu sa v horúcom počasí radšej vyhýbať. Na hasenie smädu nie sú ideálne ani nápoje sýtené oxidom uhličitým, ktoré môžu komplikovať trávenie a majú močopudné účinky. A koľko tekutín vlastne cez deň vypiť? Dospelý človek potrebuje doplniť zhruba 2 až 2,5 litra denne, okolo jedného litra však získa v potrave. Malo by teda stačiť vypiť len zhruba 1,5 litra vody alebo iných vhodných nápojov, pričom v horúčave alebo pri námahe spotreba pochopiteľne stúpa. Pri pochybách sa riaďte opačným procesom, než je pitie: zdravá frekvencia močenia je zhruba 5–7 x denne, moč by mal mať svetlú farbu. Pokiaľ je príliš tmavý, zakalený alebo zapácha, rozhodne zvýšte príjem tekutín a naučte sa piť ešte skôr, ako sa dostaví pocit smädu.

Vhodné nápoje:

  • Čistá voda.
  • Prírodná minerálka s nižším obsahom minerálov.
  • Slabý ovocný alebo bylinkový čaj.
  • Riedené džúsy alebo ovocné a zeleninové šťavy.

Ako sa ochladiť

Pokiaľ opäť prídu horúčavy, bude potrebné sa ochladiť aj inak než len pitným režimom. O spôsoboch ochladenia sme písali napríklad v tomto článku. V každom prípade sa nenechajte otráviť tropickými horúčavami a radšej sa na ne pripravte včas, či už pre tento rok, alebo až na budúci rok. Zatienenie bytu predokennými roletami alebo vonkajšími žalúziami po dôkladnom rannom vyvetraní zariadi príjemnú klímu po celý deň, na záhrade alebo na terase zase príjemné prostredie zaistí bioklimatická pergola s naklápacími lamelami, ktoré odtienia páliace slnečné lúče.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
318 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
318 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!