Hľadať
Urob si sám
4. júna 2024

Maľovanie na kamienky

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
108 prečítanie
Maľovanie na kamienky
Možno ste už tiež nejaké našli – skrývajú sa väčšinou na vyvýšenom mieste pri ceste, na múrikoch, lavičkách, pňoch aj vo vetvách stromov, na zastávkach alebo v krabičkách geocachingových „kešiek“. Ozdobené kamienky, ktoré majú na zadnej strane PSČ a často aj odkaz na facebookovú skupinu zberateľov. Skúste nejaké vyrobiť aj sami – nie je to nič ťažké.

Kde kúpiť kamene na maľovanie

Ideálne kamienky na maľovanie bývajú v predaji v hobby marketoch. Pri nákupe ale dajte pozor, aby išlo o prírodné obliaky bez povrchovej úpravy – lesklé, dekoračné kamene nebudú na tvorenie vhodné. Existujú dokonca aj špecializované e-shopy na kamene. Materiál môžete samozrejme nazbierať aj v prírode, môže ale dať prácu nájsť správne zaoblené kamienky bez ostrých hrán, ani príliš veľké, ani veľmi malé.

Neodnášajte kamene z vysypaných oblastí predzáhradiek alebo chodníkov – slúžia na odvádzanie vlhkosti.

Ako maľovať na kamene

Zapojte fantáziu! Môžete maľovať vaše obľúbené motívy alebo motívy vašich detí, napríklad postavičky z kreslených seriálov, dopravné prostriedky, kvety alebo smajlíky. Skúste v procese tvorby využiť aj tvar kameňa – z bachratého bude ideálna tekvica, mrak alebo napríklad UFO, z podlhovastého zasa kaktus, mrakodrap či uhorka.

Čím zdobiť kamene: fixky, akrylové farby alebo decoupage

Existuje niekoľko metód, ako kamienky vyzdobiť. Prvým krokom pri každej z nich je kameň dôkladne umyť a odmastiť, napríklad technickým liehom. Ideálne je kamienok následne natrieť podkladovou akrylovou farbou (napríklad Balakrylom) a po zaschnutí pokračovať buď nanášaním akrylových farieb štetcom, alebo akrylovými fixkami. Kamienky môžeme zdobiť aj servítkovou metódou (decoupage), kedy na kamienky natreté podkladovou farbou nalepíme špeciálnym lepidlom decoupage motív vystrihnutý zo servítky.

Existujú napríklad dokonca akrylové farby, ktoré v tme svietia.

Keď ste s výzdobou spokojní, pretrite kamienok bezfarebným akrylovým lakom alebo aspoň prestriekajte lakom na vlasy, aby sa farby pri manipulácii nezotreli. Pokiaľ plánujete dlhšie vystavenie poveternostným vplyvom, malo by byť vrstiev laku niekoľko. A ak sa chcete zapojiť do komunity zberateľov kamienkov a treba aj sledovať ich ďalšie osudy, nezabudnite na spodnú stranu pridať PSČ svojho bydliska, prípadne aj logo facebooku (biele písmeno f v modrom rámčeku) a názov skupiny #Kamienky. V skupine potom môžete zverejniť aj fotografiu s popisom miesta, kde vaše kamene čakajú na nájdenie.

Baví vás maľovanie kamienkov? Skúste s nami tiež maľovať na sklo!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
108 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
108 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!