Hľadať
Sezónne témy
13. októbra 2023

Koniec prázdnin: zakončite leto záhradným párty aj novým vybavením izbičky

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
159 prečítanie
Koniec prázdnin: zakončite leto záhradným párty aj novým vybavením izbičky
Začiatok nového školského roka je tu - ako ho deťom čo najviac spríjemniť? Usporiadajte oslavu rozlúčky s letom a pripravte detské izbičky na nadchádzajúce mesiace!

Tipy na záhradnú párty ku koncu prázdnin

Okolo začiatku školského roka bývajú už všetci kamaráti späť z prázdnin doma, je tak ideálna príležitosť pozvať ich na malú záhradnú oslavu. Vonkajšia párty nevyžaduje veľké prípravy, stačí prichystať dostatok jedla a pitia, možno aj nejaké hry a súťaže o sladkosti alebo drobné hračky. Zázemie v pergole má tú výhodu, že vás nezaskočí ani nečakaný dážď - stačí zaklopiť strešné lamely.

Deti bude baviť lovenie jabĺk pomocou úst z lavóra s vodou, beh s vajcom na lyžici alebo „hľadanie pokladu“. Alebo im dajte k dispozícii rôzne záhradné hry, ako kolky, minigolf alebo pétanque, a zabavia sa samy.

Kedy začína školský rok?

Tradične začína školský rok 1. septembra, pokiaľ tento dátum nepripadá na piatok. V takom prípade sa ide prvýkrát do školy až v pondelok 4. septembra. Tento rok bude 1. septembra v stredu, prváčikovia (a samozrejme aj všetci ostatní žiaci základných a stredných škôl) tak zasadnú do lavíc presne v tradičný dátum.

Ako zariadiť izbu pre školáka

Životnú zmenu u prváčikov by mala sprevádzať aj zmena vybavenia izbičky - predsa len už okrem hier a spaní bude slúžiť aj na učenie a prípravu do školy. Základom je samozrejme kvalitný písací stôl a stoličky, najlepšie rastúce. V izbe by tiež mal byť k dispozícii dostatok úložných priestorov pre učebnice, zošity, písacie potreby a ďalšie učebné pomôcky.

Snažte sa čo najviac oddeliť hernú a spaciu zónu od študijného priestoru, ako vizuálne, tak priestorovo. Pracovný priestor a hrací kútik by nemali byť nikdy tesne pri sebe, aby sa deťom lepšie „prepínalo“ medzi jednotlivými funkciami izby.

Na písanie úloh potrebuje školák dostatočne osvetlený pracovný stôl. Možno, že dieťa malo vlastný stôl na kreslenie ešte pred prvou triedou, teraz je ale čas ho vybaviť kvalitnou stolnou lampou. Denné svetlo by u pravákov malo prichádzať z ľavej strany stola, preto pokiaľ máte tú možnosť, postavte stôl ľavým krajom pod okno. Zmena sa môže týkať aj tienenia: školáci už zvládnu ovládať a nezničiť klasické horizontálne žalúzie, prípadne plisse žalúzie, ktoré umožnia dostatočný prísun denného svetla a pritom zachovanie súkromia.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
159 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
159 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!