Hľadať
Sezónne témy
9. októbra 2022

Farby pre zimnú pohodu: ako si zariadiť útulný domov v duchu hygge?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
649 prečítanie
Farby pre zimnú pohodu: ako si zariadiť útulný domov v duchu hygge?
Ako sa psychicky čo najlepšie pripraviť na zimu? Ktoré farby vám pomôžu, aby ste sa doma cítili dobre? Tipy a rady, ako si pred zimou zútulniť domácnosť.

Životný štýl hygge: ako si spríjemniť zimné obdobie

Hygge pochádza z Dánska a Dáni, rovnako ako všetci Škandinávci, dobre vedia, ako prežiť dlhé a tmavé zimy: obklopiť sa priateľmi, pridať svetlo sviečok a zabaliť sa do teplých diek a oblečenia.

Byť v teple je jednou z dôležitých podmienok hygge! O tom, ako udržať doma ideálnu tepelnú pohodu, sme písali tu. A dávajte pozor aj na zbytočné prefukovanie oknami a dverami.

Okrem vyššie spomenutého k hygge patrí dobré jedlo, šálka horúceho nápoja… a neoddeliteľným faktorom je aj útulné a príjemné prostredie. Pri zariaďovaní interiéru hygge kladie dôraz na neutrálne farby – práve tie pomáhajú vytvoriť pokojnú a pozitívnu atmosféru.

Vhodné farby pre zariadenie domova v štýle hygge

  • svetlo šedá
  • krémová
  • rôzne odtiene hnedej
  • hrejivé pastelové farby

Do neutrálnych, skôr svetlejších a teplejších farieb môže byť ladený nábytok aj doplnky – deky, vankúšiky a iné dekorácie. Zabúdať by sme ale nemali ani na zatienenie okien, ktoré v byte zaberajú pomerne veľkú plochu – pritom vnútorné žalúzie alebo napríklad plisse pôsobia najpríjemnejšie práve v prírodných odtieňoch.

Farby do zimného interiéru

Veľký prehľad, aký vplyv majú farby na váš organizmus, sme vám priniesli v lete. Práve v zime trávime obvykle doma najviac času, a preto sa hodí mať návrh interiéru farebne prispôsobený zimnému obdobiu – energiu, ktorú nemôžeme dopĺňať zo slnečného svitu, tak aspoň čiastočne získame späť z okolia. Optimistické farby môžete domovu dodať okrem doplnkov napríklad aj na vnútorných roletách alebo japonských žalúziách.

Aké farby nám v zime zdvihnú náladu?

  • žltá (oslobodzuje a prináša radosť)
  • oranžová (povzbudzuje a zahrieva)
  • ružová (roznežňuje a uvoľňuje)
  • modrá (upokojuje a harmonizuje)
  • zelená (vyrovnáva a pomáha relaxovať)

Okrem farebného vyladenia interiéru nezabúdajte aj v zime chodiť von (aspoň pol hodinky na čerstvom vzduchu pomôže našej psychike aj fyzickej kondícii). Jedzte zdravo, ale zároveň tak, aby vás jedlo zahrialo a zasýtilo – vhodné sú napríklad husté polievky, pečená zelenina alebo strukovinové eintopfy. Dostatočne odpočívajte a veľa spite, stretávajte sa s priateľmi a blízkymi a zima nemá šancu dostať sa vám na kobylku!

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
649 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
649 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!