Hľadať
Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
19 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.

Multifunkčné miestnosti aj nábytok

Ceny bytov idú stále hore, čo má za následok neustále zmenšovanie výmery obytných miestností. Tým pádom sa do izieb zmestí menej nábytku a zvyšuje sa dôraz na jeho funkčnosť a kompaktnosť - je skrátka potrebné využiť každý centimeter.

Príklady multifunkčného nábytku

  • rozkladací gauč
  • posteľ alebo lavica s úložným priestorom
  • knižnica s vyklápacou doskou písacieho stola
  • detská poschodová posteľ s pracovným stolom alebo šatníkovou skriňou pod spacou plochou
  • výklopná posteľ

Tendenciou, ktorú posilnila koronavírusová kríza, je ale aj koniec jednoúčelových miestností a tradičného rozvrhnutia na obývaciu izbu, kuchyňu alebo spálňu. Bežné je využívanie jednotlivých priestorov k viacerým funkciám: kuchynský ostrovček môže slúžiť na prácu alebo stretávanie sa s priateľmi, domáca kancelária má svoje miesto v obývacej izbe, v spálni alebo napríklad aj za dvierkami skrine v chodbe. V obývacích izbách často vznikajú hracie kútiky, aby mali rodičia deti pod dozorom, a domácu posilňovňu si môžete zriadiť v garáži, pivničnej miestnosti alebo v rohu spálne.

Novým trendom je prepojenie spálne s kúpeľňou - presvetlí byt, ušetrí štvorcové centimetre a veľkými oknami v spálni sa ľahšie vetrá vlhkosť.

Trendy v kuchyni

Preč s otvorenými policami a presklenými skrinkami, v ktorých je vidieť každý neladiaci hrnček. Zatvorte riad za nepriehľadné dvierka a vaša kuchyňa bude vyzerať usporiadanejšie a uprataná. Z módy vychádzajú v minulom desaťročí obľúbené biele kuchynské linky. Pustite do kuchyne farby alebo sa vráťte k drevu.

Stále obľúbenejšie sú kuchynské ostrovčeky so zabudovaným jedálenským stolom. Malo by ale ideálne ísť o zníženú dosku po obvode ostrovčeka, aby sa u nej dalo sedieť na bežne vysokých stoličkách.

Neviditeľné otváranie dvierok je in – vyberajte držadlá zabudované do spodnej hrany skriniek alebo zásuviek, prípadne využite magnetické otváranie zatlačením. Doba veľkých otváracích držadiel je preč.

Farby a tvary 2024

Aké farby, tvary a materiály sú moderné? Rovnako, ako vychádza z módy biela pri kuchynských linkách, to platí pri nevýrazne šedej vo zvyšku interiéru. Trendom sú teplé, zemité tóny, ale aj mentolová a tmavomodrá. Naopak nefrčia výrazné vzory, ostré kontrasty a geometrické vzory.

Moderné odtiene farieb v interiéri:

  • olivová
  • okrová
  • tmavo oranžová
  • čokoládová
  • vínová

Obľubu späť získavajú oblé tvary inšpirované 60., 70. a 80. rokmi. Populárne sú prírodné materiály, predovšetkým drevo, bavlna a ľan, ale aj sklo alebo kovy. Zaplňte svoj domov kvetinami – izbovky sú v kurze, naopak umelých rastlín by ste sa mali radšej čo najrýchlejšie zbaviť.

Poznáte ekologické krby? Ekologické alebo tiež bio krby nezaťažujú životné prostredie, nepotrebujú ťah do komína a produkujú príjemné, prirodzene vyzerajúce žlté svetlo. Spaľujú špeciálny biolieh.

Trendy v tienení

Stále moderné a obľúbené sú rolety deň a noc, ktoré ponúkajú plynulú reguláciu tienenia. Písali sme o nich napríklad tu. Veľmi elegantným a štýlovým spôsobom tienenia sú japonské steny. O tých sme publikovali už niekoľko článkov, napríklad tu alebo tu. V oblasti vonkajšieho tienenia sú potom jasným hitom vonkajšie žalúzie, ktoré nielen skvele tienia, ale majú aj termoregulačný účinok, chránia súkromie a zvyšujú bezpečnosť domu. Zhrnutie výhod vonkajších žalúzií a návod, ako sa orientovať v ich typoch, nájdete tu.

Vonkajšie žalúzie ochránia interiér ako proti prehrievaniu, tak proti chladu. Viac o úsporách s pomocou žalúzií nájdete v tomto a tomto našom článku.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
19 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!
Sezónne témy
8. júla 2024

Energetická účinnosť a tieniaca technika: Znížte spotrebu energií

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
19 prečítanie
Energetická účinnosť a tieniaca technika: Znížte spotrebu energií
V dnešnej dobe, keď sa stále viac hovorí o udržateľnosti a znižovaní energetickej stopy, hrajú kľúčovú úlohu v každej domácnosti aj energeticky účinné riešenia. Jedným z efektívnych spôsobov, ako môžete znížiť spotrebu energie vo svojom dome alebo kancelárii, je použitie tieniacej techniky. Tieniace systémy, ako sú žalúzie, rolety, markízy a pergoly, nielenže zlepšujú estetiku priestoru, ale tiež prinášajú významné energetické úspory. Pozrime sa bližšie, ako môže tieniaca technika prispieť k lepšej energetickej efektivite.