Hľadať
Urob si sám

Životné zmeny: Ako zariadiť študentskú izbu na internáte alebo v prenájme

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
1053 prečítanie
Životné zmeny: Ako zariadiť študentskú izbu na internáte alebo v prenájme
V priebehu života obvykle niekoľkokrát meníme bývanie, či už sťahovaním, alebo novým zariadením existujúceho bytu. V prvom diele nášho seriálu sa dozviete, ako na zariadenie prvého samostatného študentského bývania.

Hlavne lacno

Najčastejšia podoba študentského bývania bude izba na internáte alebo v zdieľanom byte. Aj tí šťastnejší, ktorí môžu obývať garsónku alebo napríklad nevyužitý rodinný byt, ale budú mať rovnakú prioritu: vybavenie musí byť čo najlacnejšie.

Na čom nešetriť? Na matraci a pracovnej stoličke

Mladí ľudia sa možno dokážu vyspať úplne všade a sedieť pri počítači napríklad aj na kuchynskej stoličke, chrbát si ale pamätá a za pár desiatok rokov vám to zráta. Sedenie pri pracovnom stole by malo spĺňať ergonomické kritériá – lakte aj kolená by pri písaní mali byť ohnuté do pravého uhla. Minimálne stoličky, lepšie aj pracovný stôl by mali byť výškovo polohovateľné. V obvyklom prípade, keď stôl má pevnú výšku, možno budete potrebovať stoličku pod nohy.

Matrac vyberajte podľa váhy spáča a tiež podľa toho, či radšej spí na chrbte, boku alebo bruchu. Matrac na spanie na chrbte je najtvrdší, na spanie na bruchu najmäkší. Do výberu hovorí samozrejme aj osobné preferencie: niekto radšej spí na mäkšom matraci, iný na tvrdom. Pri výbere materiálu je najčastejšia voľba penový alebo pružinový matrac. Pružinový lepšie dýcha, je vhodný do vlhšieho prostredia a pre tých, komu býva v noci horúco. Penové matrace sú vhodné pre všetky typy roštov a je možné vyberať z rôznych druhov peny, od čoho sa odvíja aj cena.

Úložné priestory a dekorácie: z druhej ruky alebo za pár drobných

Ušetriť sa dá na skriniach, stolíkoch a komodách. Na ne nebývajú príliš veľké nároky a zároveň sa nepočíta s tým, že by vydržali príliš dlho. Podľa osobnej situácie a preferencií sa dá tento nábytok zaobstarať buď v bazáre, alebo v obchodoch s lacným nábytkom z drevovláknitých dosiek.

Nezabudnite na osvetlenie a tienenie

Kvalitná lampička zásadnú dieru do rozpočtu neurobí a pri preštudovaných večeroch sa bude hodiť. Pri zariaďovaní študijného kútika nezabudnite na kvalitný prístup svetla – nielen toho umelého, ale aj prirodzeného. Pravákom by malo slnko aj lampa svietiť zľava, aby si netienili, aj keď pri práci výhradne na počítači sa rozdiely stierajú. Na stôl by malo dopadať rozptýlené svetlo, ktoré najlepšie zaistí plisse žalúzie. Vo chvíli, keď počítate každú korunu, ale pre zatienenie poslúžia aj osvedčené a cenovo výhodné horizontálne žalúzie.

Ak sú nejaké peniaze navyše, investujte ich do vonkajšieho tienenia. Jedine predokenné rolety alebo vonkajšie žalúzie s tvarom lamiel presne zapadajúcim do seba zaistí úplnú tmu a teda nerušený spánok. A kvalitný spánok je k úspešnému štúdiu takmer nevyhnutný.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1053 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1053 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!