Hľadať
Svet Isotra
21. apríla 2023

Trendy v tienení 2023: hlasové ovládanie, návrat roliet a odtienenie tepla

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
537 prečítanie
Trendy v tienení 2023: hlasové ovládanie, návrat roliet a odtienenie tepla
Zariaďujete domácnosť a chcete ju mať podľa posledných trendov? Móda ovplyvňuje aj tieniacu techniku, v tomto prípade ale nejde len o vizuálne pôsobenie. Moderné tienenie využíva najčerstvejšie vedecké poznatky aj technické objavy a držať sa trendov má hneď niekoľko výhod. Tieniaca technika zhotovená podľa najnovšej módy vám hneď tak morálne nezastará, bude dlho pekná a zároveň funkčná.

Interiérové tienenie: rolety, vrstvené tienenie a hlasové ovládanie

Cnie sa vám po klasických roletách? Prišiel čas si ich znovu zaobstarať: tradičné rolovacie rolety získavajú na popularite. Vďaka moderným spôsobom ovládania sa navyše vyhnete trápnym scénam ako vystrihnutým z filmu Lásky jednej plavovlásky. Rolety ovládané retiazkou alebo diaľkovým ovládaním rozhodne nečakane vystreľovať k stropu nebudú.

Sú vám rolety sympatické, ale predsa len by ste radi interiér trochu viac oživili? Skúste rolety deň a noc, ktoré spájajú výhody klasických roliet s možnosťou regulácie denného svetla. Alebo preskúmajte posuvné látkové panely, známe aj ako japonské rolety. Síce sa nerolujú, ale dokážu zatieniť aj veľké okná cez celú stenu alebo prepažiť miestnosť.

Farby: biela a prírodné odtiene

Nič pre rodičov a starých rodičov malých detí: do interiérovej módy prichádza čisto biela farba. Našťastie sa stále ešte môžete spoľahnúť aj na prírodné odtiene: hnedú, šedú, krémovú, ale aj svetlo modrú alebo zelenú. Nie je pritom nutné meniť maľbu alebo koberce – často stačí na oživenie pridať nové poťahy na vankúše, prípadne vymeniť poťah na pohovke či príliš výraznú farbu interiérového tienenia. Krémová pristane napríklad žalúziám plisse, ladí ku všetkému a rozhodne dlho z módy nevyjde.

Farbou roku 2023 je červeno ružová Viva Magenta. Často je popisovaná ako karmínovo ružová, malinovo červená alebo červená s fuksiovým, malinovým až čerešňovým podtónom. Ak sa vám zapáčila, určite nájdete zodpovedajúci odtieň vo väčšine našich vzorkovníkov.

Vonkajšie tienenie: pripravte sa na horúce leto

Aj vonkajšie žalúzie alebo rolety môžete pridať do chytrej domácnosti a ovládať ich pomocou jednej centrálnej aplikácie, diaľkového ovládača alebo vopred pripravených scenárov.

V každom prípade sa ale pripravte na horúce leto. Meteorológovia predpovedajú ďalší nadpriemerne teplý rok a nepretržitá prevádzka klimatizácie je tak z ekonomického, ako aj z ekologického hľadiska nevhodná. Vonkajšie žalúzie alebo rolety môžu pomôcť odrážať horúce slnečné lúče a tým udržať v obytných miestnostiach znesiteľnú teplotu.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
537 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
537 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!