Hľadať
Dom a záhrada

Skombinujte plot s domom aj s pergolou

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
1101 prečítanie
Skombinujte plot s domom aj s pergolou
Staviate alebo rekonštruujete plot? Pomôžeme vám vybrať najvhodnejší plot k vidieckej zrubenej chalupe aj modernej novostavbe, aby sa štýlovo hodil k domu aj ostatným stavbám na záhrade. Na čo všetko si dať pozor a aké faktory vziať do úvahy?

Aký plot je najlacnejší

Finančne vychádza jednoznačne najvýhodnejšie klasický pletivový plot. Jeho montáž je navyše jednoduchá a rýchla, pletivo navyše nezabraňuje prúdeniu vzduchu na pozemku ani zbytočne netieni. Pre väčšie súkromie je možné ho doplniť kríkmi či stromčekmi do živého plotu.

Zvárané pletivá sú odolnejšie, krajšie a nepoškodia ich zver.

Plot pre storočnú chalúpku aj modernú vilu

Drevený plot neurazí v žiadnom susedstve. Samozrejme existuje veľké množstvo variant, ktoré si prispôsobíte buď modernejšiemu alebo tradičnejšiemu staveniu. Drevo je však citlivé na údržbu – najväčšiu službu odvedie správny náter. Tiež živý plot sa dá dobre skĺbiť s rôznymi štýlmi stavieb a dokonca vám môže priniesť okrem tieňa a súkromia aj chutnú úrodu.

Trendom posledných rokov sú gabióny, drôtené koše naplnené kameňmi. Je možné z nich postaviť celé steny alebo spojiť gabiónové valy s drevenými doskami, štýlovo sa tiež hodí do rôznych prostredí. Ich nevýhodou je vyššia cena.

Ploty s výškou okolo jedného metra sú skôr symbolické a vhodné napríklad na oddelenie rôznych častí záhrady. Súkromie a aspoň základný stupeň ochrany poskytujú ploty od výšky cca 190 cm.

Skombinujte plot s pergolou

Drevenú pergolu sa ponúka zladiť s dreveným plotom. K moderným hliníkovým bioklimatickým pergolám je zasa vhodnejší kovový plot: kované mreže sú elegantné a v prípade žiarového pozinkovania prakticky bezúdržbové, ploty z hliníkových dielcov tiež nevyžadujú údržbu, vyzerajú moderne a hodia sa predovšetkým k modernejším obydliam.

Obe varianty patria k tým drahším, zato sľubujú dlhodobú výdrž, dobrý vzhľad, pevnosť a kvalitu. Z kovových plotov sú v súčasnosti populárne aj ploty z ťahokovu, ktoré pôsobia vzdušne, ale v závislosti od použitého vzoru môžu poskytovať aj dostatočné súkromie. Odolné a bezúdržbové sú na druhú stranu aj ploty z recyklovaných plastov, aj napriek snahe o nápodobu dreva je však na nich plastový pôvod spoznať a časom môže dochádzať aj k ich opotrebovaniu, škvrnám alebo prehýbaniu.

Pre väčšie súkromie v dome nemusíte stavať nepriestupné ploty: často vaše požiadavky vyriešia vonkajšie žalúzie. Kompletný sortiment nájdete tu, rozdielmi medzi najpredávanejšími modelmi vás prevedie tento náš článok.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1101 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1101 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!