Hľadať
Sezónne témy

Šetrite svoju peňaženku - kúpte si vonkajšie žalúzie

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
668 prečítanie
Šetrite svoju peňaženku - kúpte si vonkajšie žalúzie
Vonkajšie žalúzie rozhodne nie sú záležitosťou jednej sezóny – svoje využitie uplatnia po celý rok. Ochránia vás totiž nielen pred slnkom a horúčavou v interiéri, ale šetria vám peniaze, a to v priebehu celého roka. Okrem značnej úspory energií existujú ďalšie dôvody, prečo si vonkajšie žalúzie zaobstarať.

Ktoré sú to?

Úspora energií

Obľúbený spôsob slovenských domácností, ako ušetriť v zime za kúrenie, je prostý – všetci členovia domácnosti majú prísny zákaz kúrenie zapínať. Pritom existuje oveľa efektívnejšia cesta, ako na energiách ušetriť – tajomstvo sa ukrýva vo vonkajších žalúziách.

Vonkajšie žalúzie v podstate fungujú ako izolačný prvok vášho domu. Chránia okno pred poveternostnými vplyvmi, ako je silný vietor, dážď či sneh. Všetky tieto prírodné elementy, ktoré so sebou prinášajú zimu a chlad, vonkajšie žalúzie účinne odrazia, a tak nepreniknú do interiéru.

Šetriť vďaka žalúziám môžete aj v lete. Žalúzie totiž účinne eliminujú množstvo slnečných lúčov, ktoré dopadajú do interiéru, takže vám v miestnosti nie je horúco. Nemusíte utrácať za drahú klimatizáciu, ktorá je energicky náročná a navyše predstavuje záťaž pre náš organizmus. Tiež vytvára suchý vzduch v miestnosti, čo nemusí byť príjemné pre alergikov alebo domácich miláčikov.

Ak chcete ušetriť ešte tento rok v zime, kúpte si vonkajšie žalúzie najlepšie počas septembra, než začnú jesenné plieskanice.

Vysoký stupeň ochrany pred slnečným žiarením

Hlavnou funkciou vonkajších žalúzií je bezpochyby vysoká ochrana pred slnečným žiarením a teplom v interiéri. Za to sú zodpovedné lamely, ktoré slnečné svetlo odrážajú.

Pri výbere vonkajších žalúzií záleží na tvare lamiel. V spoločnosti ISOTRA vyrábame 4 druhy hliníkových lamiel, ktorých tvar pripomínajú písmená C, S, Z a T. Podľa nich sú odvodené aj názvy našich žalúzií:

  • Cetta
  • Setta
  • Zetta
  • Titán

Chránia pred hlukom zvonku

Lamely majú po celej dĺžke vlisovanú gumu, ktorá dobre izoluje hluk zvonku. Pokiaľ bývate v hlučnej zástavbe, najmä blízko ciest či nádraží a riešite veľkú mieru hluku, skúste si zaobstarať vonkajšie žalúzie napr. Cetta a sami spoznáte rozdiel.

Vysoká miera súkromia a bezpečia

Pripadáte si niekedy vo vašom dome ako vo výkladnej skrini? Odchádzate na dovolenku a obávate sa o svoj majetok? Vonkajšie žalúzie si vedia poradiť aj v takýchto prípadoch. Za väčšie súkromie budete určite radi, najmä ak váš dom zdobia veľké presklené plochy.

A napríklad vďaka žalúzii Titan sa nebudete báť ani o svoj dom. Titán je reťazová žalúzia vybavená bezpečnostnými prvkami, ktoré chránia objekt pred násilným vniknutím. Ovládacie prvky nie sú voľne prístupné a lamely sa do seba pri uzavretom stave úplne uzamknú, čo zabraňuje akejkoľvek manipulácii zvonku – žalúzie tak nemožno ručne otvoriť.

Dizajnový doplnok

Hľadáte spôsoby, ako ozvláštniť vzhľad vášho domu? Všetko za vás hravo vyriešia vonkajšie žalúzie.

Dokonalý kompromis medzi praktickým využitím a elegantným designom predstavuje napríklad žalúzia Setta. Ďalší model, žalúzia Zetta, ponúka veľmi moderný vzhľad a je vhodná aj pre administratívne budovy.

Zatieniť môžete aj zimnú záhradu či pergolu

Vonkajšie žalúzie môžete použiť aj ako tieniacu techniku ​​pre pergolu a zimnú záhradu.

Ďalší spôsob, ako zatieniť tieto priestory, sú screenové rolety. Napríklad zipsová roleta HRV08 ponúka dômyselné technologické prevedenie, kedy látka rolety je vďaka zipsovému systému riadne napnutá v celej dĺžke dolného profilu. Systém zabraňuje vykĺznutiu látky z vodiacich líšt.

O zatienení zimných záhrad a pergol sa dočítate viac v tomto článku.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
668 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
668 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!