Hľadať
Dom a záhrada
4. septembra 2024

Pergola, altánok alebo veranda: spoznáte rozdiel a viete, ako vznikli?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
195 prečítanie
Pergola, altánok alebo veranda: spoznáte rozdiel a viete, ako vznikli?
Príjemné posedenie pod pergolou alebo v záhradnom altánku teší každého. Tipnete si, v akej krajine a historickej dobe si ich ľudia mohli užívať najskôr? A z akého jazyka pochádza slovo veranda?

Už starí Rimania...

Možno vás ako deti tiež bavil jazykový úzus, ktorý dokázal do starého Ríma umiestniť počiatky prakticky čohokoľvek. V prípade pergol má ale svoje opodstatnenie. Prvé pergoly sú skutočne doložené zo starého Ríma zhruba dve storočia pred naším letopočtom. Jednalo sa pochopiteľne o pergoly drevené a v starom Ríme sa používali jednak ako vychádzková filagória, jednak ako opora pre vínnu révu, predovšetkým na príjazdových cestách k usadlostiam. V novoveku sa stretávame so zmienkami o pergolách v polovici 17. storočia, neskôr sa však rozšíril trend záhrad s minimom umelých stavieb a k novému vzostupu popularity pergol došlo až na prelome 19. a 20. storočia.

Slovo pergola pochádza z latinského pergula, ktoré sa prekladá ako prístrešok, predĺženie strechy alebo balkón.

Súčasným trendom sú hliníkové pergoly, predovšetkým bioklimatické s naklápacími strešnými lamelami. Pergola ARTOSI, ktorú sme vyvinuli priamo v spoločnosti ISOTRA, spĺňa aj tie najprísnejšie nároky na pohodlie užívateľov – strechu je možné napríklad rozdeliť na viacero sekcií, v ktorých sa dajú lamely naklápať nezávisle.

Nakonfigurujte si vlastnú pergolu ARTOSI.

Záhradné altány alebo besiedky – odpočinok uprostred záhrady

Záhradné altány pochádzajú zo starovekého Orientu, kde slúžili ako malé chrámy uprostred rozľahlých záhrad. V Európe začali byť populárne v období baroka a romantizmu ako miesta na odpočinok, prípadne na rande zamilovaných párov. Niekedy sa rozlišuje altánok s pevnými stenami a otvorená besiedka, často sa ale oba pojmy zamieňajú.

Pokiaľ máte menšiu záhradu a prístrešok potrebujete len občas, môžete si namiesto altánku zaobstarať látkový záhradný „párty“ stan. Vaša záhrada však nesmie byť príliš veterná.

Veranda - pokojné posedenie priamo v dome

Zastrešený prístenok, ktorý je vždy priamou súčasťou domu. Často presklený, ale pokojne aj otvorený - to je veranda. V angličtine sa niekedy stretneme aj s pravopisom verandah, ktorý napovedá súvislosť s Indiou. V hindčine sa objavila veranda zrejme cez portugalské varanda, čo znamenalo pôvodne dlhý balkón alebo terasa. Verandy sa rozšírili v druhej polovici 19. a na začiatku 20. storočia v austrálskej a kreolskej architektúre. Tam nájdeme verandy prevažne otvorené a často opatrené zábradlím. U nás sú bežnejšie zasklené a nájdeme ich častejšie pri chalupách a iných rekreačných objektoch, pri bežných rodinných domoch ju nájdeme skôr vzácne.

Ako využiť verandu?

  • pokiaľ je súčasťou vstupu do domu, môžete v nej mať skrinku na topánky
  • vybavte ju lavicami alebo kreslami a dostanete útulnú čitáreň alebo priestor pre hostí
  • ak sa do nej zmestí stôl, nič vám nebráni používať ju od jari do jesene ako jedáleň
  • veranda s presklenými stenami poslúži aj ako zimná záhrada – vhodný priestor pre izbové rastliny
  • hodí sa aj na výstavu dekoratívnych alebo zbierkových predmetov, obrázkov a sošiek
  • umiestnite na ňu pelech pre psa – bude chránený pred dažďom a vetrom, ale pritom môže stále „strážiť“

A keď verandu nemáte? Pomocou zatienenia roletami Veranda si môžete verandu „vyrobiť“ aj z akejkoľvek pergoly alebo zimnej záhrady. Rolety odtieňujú slnko, ale aj odrážajú svetlo a pomáhajú chrániť konštrukciu stavby.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
10. septembra 2024

5 vecí, ktoré nesmú na vašej záhrade chýbať

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
195 prečítanie
5 vecí, ktoré nesmú na vašej záhrade chýbať
Aké prvky oživia vašu záhradu a vytvoria z nej tak dokonalú oázu pokoja? Vsadiť môžete na jazierko, ovocné stromy, ale aj gril či pergolu. Múdre rozmiestnenie esteticky zaujímavých a funkčných prvkov spôsobí, že sa okoloidúcim pri pohľade na vašu záhradu bude tajiť dych a susedia za vami budú chodiť pre rady.
Dom a záhrada
7. septembra 2024

Koniec neúčinným mucholapkám – kúpte si siete proti hmyzu

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
195 prečítanie
Koniec neúčinným mucholapkám – kúpte si siete proti hmyzu
Leto právom patrí k najobľúbenejším ročným obdobiam. Okrem krásneho počasia sa taktiež vyznačuje zvýšenou aktivitou hmyzu, ktorý sa dostáva do našich príbytkov a spôsobuje nám nepríjemné chvíle. Nielenže sa kvôli otravnému bzučaniu v noci nevyspíme, ale ešte sa ráno zobudíme poštípaní.