Hľadať
Svet Isotra

História roliet

Ing. Kateřina Jelenová
2 min.
1239 prečítanie
História roliet
Všetci si spomenieme na slávnu scénu s roletou vo filme Lásky jednej plavovlásky. Ale v skutočnosti majú rolety oveľa dlhšiu históriu. Ako vznikli a aké podoby v priebehu času nabrali?

Prvé tienenie

Už staroveké civilizácie používali vlastné riešenia pre odtienenie nevítaných slnečných lúčov. Prvé závesy, ktoré slúžili ako tieniacim, tak dekoratívnym účelom, používali pravdepodobne starí Egypťania - išlo jednoducho o zavesené pruhy tkaniny, zdobené ornamentálnymi vzormi. Zmienky o závesoch nachádzame od 4. tisícročia pred naším letopočtom; princíp závesov je tým pádom starý už šesť tisíc rokov.

Prvé pergoly, ktoré ešte neslúžili ako miesto na odpočinok a príjemné posedenie, sa objavili pravdepodobne v starom Ríme.

Vešanie záclon a závesov na garniže, teda tyče pripevnené nad oknom, je o dosť mladší. Napriek tomu ale vzniklo pomerne dávno, už v románskom období. V gotike sa rozšírili tapisérie, teda ozdobné závesy, ktoré nezdobia okná, ale steny. Baroko a rokoko priniesli väčšiu ozdobnosť a nariasenosť závesov.

O histórii žalúzií u nás nájdete celý samostatný článok.

Rolety: americký vynález

Kým žalúzie pochádzajú z Európy, v Spojených štátoch amerických v podobnej dobe vznikol patent špeciálneho rolovacieho systému. Látka sa jednoducho navíjala na hriadeľ - a vznikli rolety. Vďaka ľahkému princípu boli dostupné pre všetkých a rýchlo sa rozšírili do celého sveta. Vonkajšie rolety vznikli v 60. rokoch 20. storočia.

Výhody vnútorných a vonkajších roliet

Vnútorné látkové rolety nevyžadujú takmer žiadnu údržbu - stačí ich len povysávať, keby sa na nich usadzoval prach. Hodí sa pre všetky typy okien, poskytujú súkromie a môžete si vybrať z množstva látok rôznych vzorov a farieb. Vonkajšie rolety pomáhajú udržať tepelný komfort v byte a umožňujú dokonalé zatemnenie.

Naučte sa kombinovať rôzne druhy tienenia pre noc i deň: čím doplniť vnútorné a čím predokenné rolety?

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1239 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1239 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!