Hľadať
Sezónne témy
2. októbra 2024

Zimná starostlivosť o vašu záhradu

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
44 prečítanie
Zimná starostlivosť o vašu záhradu
S príchodom zimy končí obdobie intenzívneho záhradníčenia a väčšina práce sa zavesí na klinec. Správni záhradkári ale nepoľavujú ani v chladnom období. Vedia totiž, že vďaka pravidelnej údržbe bude záhrada žiariť aj uprostred ošúchanej a šedivej zimy. Krásnu záhradu v zime môžete mať tiež a nemusíte byť profesionálni záhradkári. Ako na to?

Stromy a rastliny chráňte pred mrazom

Počas decembra dbajte na to, aby ste citlivé rastliny dostatočne ochránili pred chladom a premrznutím. Pokiaľ nenapadne sneh, ktorý slúži ako prirodzená tepelná izolácia rastliniek, použite čečinu, slamu alebo suché lístie ako ochranu pred premrznutím.

Čo sa týka stromov, strážte, aby ich vetvy nezaťažilo príliš veľké množstvo snehu, ktoré by ich mohlo polámať. Sneh priebežne oklepávajte a to najmä z mladých stromčekov. Ak pestujete krehké kríky, ktoré by sneh mohol poničiť, zakryte ich strieškou.

U vždyzelených drevín majte na pamäti, že potrebujú viac vody, a to aj počas zimných mesiacov. Kým ešte nie je zamrznutá pôda, môžete ich zalievať, a tak ich ochrániť pred suchom. Ako optimálne množstvo na jednu drevinu sa uvádza 10 litrov vody. 

Ako na starostlivosť o zeleninu?

Zatiaľ čo väčšinu zeleniny zberáme už na jeseň a ukladáme ju na bezpečné miesto, niektoré druhy zeleniny sú mrazuvzdorné a dajú sa pestovať aj počas zimných mesiacov. Medzi také druhy patrí chren, špargľa, petržlen, paštrnák, ružičkový kel, kel kučeravý a tiež samozrejme cibuľoviny.

Aj pri takto otužilej zelenine platí, že ju treba chrániť pred mrazom. Obvykle si vystačíte so snehom, avšak v posledných rokoch sa stretávame s čím ďalej menšou snehovou nádielkou. Na izoláciu môžete použiť opäť suché listy, vetvy alebo slamu. Rastlinám môžeme pridať aj viac kompostu alebo zeminy.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Svet Isotra
8. októbra 2024

Naše výrobky a bezpečnosť detí

Ing. Kateřina Jelenová
Naše výrobky a bezpečnosť detí
44 prečítanie
Naše výrobky a bezpečnosť detí
Deti sú radosť aj starosť a predovšetkým to najdôležitejšie na svete. Sledujeme ich pokroky, ako s radosťou a zvedavosťou objavujú svet a skúšajú nové veci. Bežné vybavenie domácnosti, spotrebiče aj žalúzie a rolety môžu byť pre dieťa nebezpečné. Buďte predvídaví a svoj byt zabezpečte. My vám s tým pomôžeme.
Dom a záhrada
6. októbra 2024

Pripravte si bylinky na zimu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
44 prečítanie
Pripravte si bylinky na zimu
Už ste zožali prácne vypestované ovocie, ale stále neviete, čo si počať s bylinkami? Poradíme vám, ako ich pripraviť na zimu.