Hľadať
Dom a záhrada
17. apríla 2024

Výsadba a pestovanie cesnaku na jar. Užitočné rady a tipy, ako si cesnak pestovať aj doma v byte!

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
58 prečítanie
Výsadba a pestovanie cesnaku na jar. Užitočné rady a tipy, ako si cesnak pestovať aj doma v byte!
Cesnaku sa v našich končinách veľmi darí, najmä ak ho pestujete v hlbších a ľahších pôdach, s veľkým množstvom humusu. Cesnak je však chúlostivejšia rastlina a nie je vhodné ho pestovať na pôde po paradajkách, zemiakoch, cibuli alebo póre. A môžete ho pestovať aj doma! V debničke!

Zasaďte si jarné druhy cesnaku už teraz!

Jarné druhy cesnaku môžete vysádzať od marca do mája. Sadí sa do vyhĺbených rýh tak, aby bola nad vrcholkom strúčika aspoň 6 cm vrstva zeminy. Vzdialenosť riadkov od seba by mala byť 25 – 30 cm. Medzi jednotlivými strúčikmi potom udržujte rozostup 10 – 12 cm.

Cesnak je zelenina bohatá na vitamíny a minerály, preto stojí za to ho mať aj na vlastnej záhradke.

Aké druhy cesnaku vlastne existujú?

V podstate sa cesnak delí na paličiak a nepaličiak. Aký je medzi nimi rozdiel? Paličiak má uprostred hlavičky palicu, druhý len vňať. U oboch druhov je možné pestovať rôzne farebné mutácie. Nepaličiaky zberáme vo chvíli, keď im žltne a polihuje vňať, zatiaľ čo paličiak v období, keď mu žltnú listy a stvol sa napriami.

Paličiak je možné pestovať z pacibuliek, ktoré vysadíte na plytko do riadkov na jar alebo na jeseň. U tejto odrody trvá dva roky, kým sa dočkáte vlastnej úrody. Ďalej sa cesnak delí na jarné a jesenné druhy, kedy jarných je o poznanie menej.

Najlepšie odrody jarného cesnaku

A aké sú najlepšie odrody jarných druhov cesnaku?

  • Benátčan – táto odroda nepaličiaka je vhodná pre jesenný aj jarný výsev. Cibule sú plocho guľovité, veľké, nepravidelného tvaru a čisto biele. Strúčiky sú usporiadané nepravidelne a sú rôzne veľké. Listy sú stredne dlhé, vzpriamené, sýto zelené, rastliny sú mohutné. Benátčan môžete skladovať až 24 mesiacov, čo znamená, že budete mať vlastnoručne vypestovaný cesnak stále po ruke.
    • Počet strúčikov v cibuľke: 12–18
    • Počet strúčikov v sadbe: 200–220 v 1 kg
    • Odporúčaná hustota výsadby: 19–24 rastlín na m2 (35 x 12–15 cm)
    • Termín zberu: začiatok augusta
  • Matin - je jarný nepaličiak, ktorý má vysoký výnos aj v prípade suchého leta a veľmi príjemnú chuť. Dá sa veľmi dlho skladovať, takže zásoba vlastného cesnaku bude až do ďalšej úrody.
    • Počet strúčikov v cibuľke: 8–12
    • Počet strúčikov v sadbe: 200–250 v 1 kg
    • Odporúčaná hustota výsadby: 29–36 rastlín na m2 (35 x 8–10 cm)
    • Termín zberu: okolo 20. júla
  • Japo II - je ďalší jarný nepaličiak, klon odrody Japo. Mohutná vňať dáva možnosť konzumácie celej rastliny (ako pór) až do polovice mája! Veľmi príjemná chuť je využiteľná vo všetkých jedlách, kam sa cesnak pridáva, vrátane konzumácie surovej rastliny. Tento druh cesnaku patrí medzi najchutnejšie odrody.
    • Počet strúčikov v cibuľke: 8–13
    • Počet strúčikov v sadbe: 180–220 v 1 kg
    • Odporúčaná hustota výsadby: 19–24 rastlín na m2 (35 x 12–15 cm)
    • Termín zberu: začiatok augusta, pri oneskorení zberu sa nerozpadá

Pestovanie cesnaku v kvetináči? V obývačke? No jasne!

Ak túžite po domácom cesnaku, ale nemáte záhradu, nezúfajte! Vypestovať ho môžete aj doma v obývačke. Úroda síce nebude veľká, ale na nejakú pochúťku v kuchyni vám to bude určite stačiť. Pokiaľ sa rozhodnete pre domáce pestovanie cesnaku, budete potrebovať len tri veci - paličku cesnaku, kvalitnú zeminu a nejakú nádobu na pestovanie. Nádoba by mala byť aspoň dva centimetre hlboká, ale je určite lepšie zvoliť hlbšie a priestrannejšie.

Cesnak si rád hovie v piesočnato-hlinitej alebo hlbšej hlinitej pôde. Bežnú zeminu môžete zmiešať s pieskom v pomere 3:1. Vonku záhradkári vsádzajú cesnak na slnečné miesto a to isté platí aj o cesnaku pestovanom doma. Nájdite také miesto, kde naň bude väčšinu dňa svietiť slniečko.

Palicu cesnaku rozdeľte na strúčiky, ale nelúpte šupku! Zasaďte ich do hĺbky asi 2 cm a medzi jednotlivými strúčikmi nechajte aspoň 4-5 centimetrov miesta. Zasadený cesnak pravidelne zalievajte, aby nevysychal. Ako dlho vypestovanie cesnaku vlastne trvá? Zhruba deväť mesiaců. Poznáte to tak, že výhonky cesnaku začnú hnednúť.

Časté chyby pri pestovaní cesnaku

  • Chemická ochrana - postrek proti plesni. Až na výnimky to vôbec nie je potrebné.
  • Nedostatočná vlaha - neverte tomu, že cibuľová zelenina je nenáročná na vlahu.
  • Hnojenie - ak rastline začnú žltnúť listy, nie je to spôsobené suchom, ale nedostatkom dusíka. Nebojte sa preto rastlinu prihnojiť.
  • Skladovanie - niekoľko dní po vytiahnutí zo zeminy by mal byť cesnak voľne položený a až po niekoľkých dňoch ho môžete bezpečne uskladniť v suchu a teple.

Ako zazimovať cesnak?

Ako najlepšie uskladniť cesnak na zimu, aby nám vydržal čo najdlhšie?

Sušenie cesnaku

Cesnak nakrájajte na tenké plátky a rozprestrite ho na podložku (najlepšie s malými dierkami, aby tam mohol prúdiť vzduch). Potom ho nechajte sušiť 2–6 dní podľa hrúbky plátkov. Raz za čas skontrolujte či cesnak nezačína plesnivieť alebo hniť.

Uskladnenie cesnaku pomocou zamrazenia

Ak chcete, aby si cesnak zachoval svoju šťavnatosť, je dobré ho zamraziť. Jednotlivé strúčiky olúpte a zbavte všetkých nečistôt. Rozložte a nechajte zamraziť. Nakoniec ich vložte do mikroténového vrecka a uschovajte v mrazničke na dobu neurčitú.

Krátkodobé uskladnenie cesnaku

Po krátkom vysušení celej palice oddelíme strúčiky od seba a potom jednoducho vložíme do plastovej krabičky a skladujeme ich na suchom, temnom mieste.

Naloženie cesnaku do oleja

Skvelú chuť má cesnak aj naložený v obyčajnom olivovom oleji! Strúčiky olúpte a zbavte nečistôt. Potom ich vložte do uzatvárateľného pohára, zalejte olivovým olejom a nechajte uskladnený v chladničke.

Dekorácia

Na toto uskladnenie cesnaku je dôležité použiť čerstvý cesnak aj so zeleným stvolom, ale pretože ste si ho sami vypestovali, viete, že používate naozaj čerstvý! Stačí ho zavesiť v kuchyni alebo vložiť do nádoby bez vody. Potom si len potrebné množstvo cesnaku odtrhnete.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Svet Isotra
8. októbra 2024

Naše výrobky a bezpečnosť detí

Ing. Kateřina Jelenová
Naše výrobky a bezpečnosť detí
58 prečítanie
Naše výrobky a bezpečnosť detí
Deti sú radosť aj starosť a predovšetkým to najdôležitejšie na svete. Sledujeme ich pokroky, ako s radosťou a zvedavosťou objavujú svet a skúšajú nové veci. Bežné vybavenie domácnosti, spotrebiče aj žalúzie a rolety môžu byť pre dieťa nebezpečné. Buďte predvídaví a svoj byt zabezpečte. My vám s tým pomôžeme.
Dom a záhrada
6. októbra 2024

Pripravte si bylinky na zimu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
58 prečítanie
Pripravte si bylinky na zimu
Už ste zožali prácne vypestované ovocie, ale stále neviete, čo si počať s bylinkami? Poradíme vám, ako ich pripraviť na zimu.