Hľadať
Dom a záhrada

Viete, ako správne vetrať?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min.
700 prečítanie
Viete, ako správne vetrať?
Bez vetrania sa nezaobídeme - ani my, ani budovy, v ktorých žijeme. Ľuďom sa v prostredí s nedostatkom kyslíka a prebytkom CO2 zle premýšľa, horšie sa sústredia a bolí ich hlava. Stavby zase majú vzhľadom k hromadeniu vodnej pary väčší sklon k tvorbe plesní. Okrem toho je z budov potreba odvetrávať radón, ktorý sa v nich tvorí rozkladom uránu z podložia a pri dlhodobom vystavení môže spôsobovať rakovinu. Kedy, ako často a akým spôsobom teda v obytných miestnostiach vymieňať vzduch vetraním?

Čím väčšia zima, tým intenzívnejšie vetrajte

Na jar a v miernom lete môžete pokojne nechať celý deň otvorenú ventilačku (ale musíte počítať s tým, že sa do bytu dostane tiež o veľa viac hmyzu a prachu). V zime sa však snažte vetrať čo najväčším otvorom - a čím chladnejšie, tým kratšiu dobu. Behom 3-5 minút sa stihne vymeniť vzduch, ale neochladí sa steny. V miestnosti je potom za krátku chvíľu opäť teplo, na rozdiel od vytrvalého vetrania pomocou mikroventilácie alebo ventilácie.

Keď je horúco, nechajte radšej okná cez deň zatvorené - zamedzíte tak prúdeniu horúceho vzduchu dovnútra. Vetrajte v noci alebo skoro ráno, ideálne prievanom.

V prípade smogovej situácie alebo inak zhoršených rozptylových podmienok sa vetrať vôbec neodporúča, je ale ťažké sa bez čerstvého vzduchu obísť úplne. Môžete skúsiť krátko vyvetrať vždy v čase, keď viete, že v miestnosti nebudete následne niekoľko hodín zdržiavať. Nežiaduce častice zo vzduchu sa aspoň čiastočne usadí. Pokiaľ sú ale hladiny škodlivín naozaj vysoké, je lepšie sa dočasne zmieriť s vyššou vlhkosťou aj bolesťami hlavy.

Ako často vetrať?

Záleží na tesnosti vašich okien a tiež na tom, koľko času v miestnosti strávite. Miestnosť, kde spíte, by ste mali vetrať minimálne ráno a večer. Ak sa v priestore zdržiavate celý deň, pridajte aspoň jedno vyvetranie cez deň - v prípade dobre tesniacich okien pokojne každú hodinu. Nezabúdajte vetrať po varení, žehlení s naparovaním alebo po sprchovaní.

Nesušte v byte bielizeň - dochádza tak k nadmernému zvyšovaniu vlhkosti. Ak nemáte inú možnosť, snažte sa sušiť pri otvorenom okne alebo vetrajte aspoň raz za hodinu. Ideálne je sušiť bielizeň na záhrade, na balkóne alebo v sušiarni.

Súkromie a bezpečie pri vetraní

Otvorenými oknami môže do bytu vnikať prach, peľ a hmyz, alebo dokonca vtáky a iné zvieratá. V prípade okien do ulice odhaľujete súkromie svojho bývania a keď z miestnosti odídete, vystavujete sa riziku vniknutiu cudzích osôb do vášho domu či bytu. Časť týchto rizík možno elegantne vyriešiť s pomocou vonkajších žalúzií: pri vetraní zabránia prieniku nepovolaných osôb, vtákov alebo zvierat a obmedzia pohľady zvonku, pričom do miestnosti prepúšťajú denné svetlo. Ešte vyššiu úroveň zabezpečenia ponúkajú predokenné rolety vo vodiacich lištách. Vonkajšie rolety majú dve úrovne zatiahnutia - úplné zatemnenie a potom stav, keď je spodná lamela v najnižšej polohe, ale medzi lamelami zostávajú voľné vetracie otvory.

Ak vás pri vetraní trápi hlavne hmyz, skúste siete proti hmyzu do okien aj dverí.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
700 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
700 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!