Hľadať
Sezónne témy
25. novembra 2022

Užite si advent aj bez adventných trhov

Ing. Kateřina Jelenová
3 min.
440 prečítanie
Užite si advent aj bez adventných trhov
Nenechajte sa otráviť: advent je možné si užiť aj doma alebo na záhrade.

Adventná výzdoba

Obdobie adventu, štyri nedele, počas ktorých sa čaká na Vianoce, začína vždy v nedeľu, ktorá je najbližšia 30. novembra. Tento rok prvá adventná nedeľa, ktorá je zároveň začiatkom kresťanského liturgického roka, pripadá na 27. novembra. V roku 2023 nastane dokonca 26. novembra, teda v najskorší možný deň.

V októbri sme si ukazovali, ako vyrobiť jesenný veniec na dvere. Návod môžete využiť aj na adventnú dekoráciu – veniec zo zelených vetvičiek alebo sklenených ozdôb sa hodí na ozdobu dverí i sviatočného stola. Pokiaľ budete vyrábať skutočný adventný veniec so sviečkami, ktoré plánujete zapaľovať, nezabudnite ich umiestniť na bezpečnostné kovové bodce a aj tak majte zapálený veniec neustále na očiach – býva častým rizikom vzniku požiaru.

Advent na záhrade

Nemôžete si dať zvarák na adventných trhoch? Urobte si malý adventný kútik napríklad na záhrade v pergole: bude vám v nej príjemne a nemusíte hľadieť na hodinky, keď ju vybavíte kúrením a osvetlením. Namiesto halloweenskej party môžete usporiadať aj adventné posedenie s teplými nápojmi a cukrovinkami.

Pohodový advent bez nervov

Pre mnohých z nás je advent príjemným obdobím pestrej svetelnej výzdoby, hrajúcich kolied a vône vianočných cukroviniek. Mnoho ďalších ale advent ani vianočné obdobie nemá príliš v obľube – niekomu sa s ním spájajú nepríjemné zážitky, pre veľa iných ide skrátka o príliš veľký zhon a nároky (vlastné aj okolia). Existujú ale spôsoby, ako si advent spríjemniť – či už Vianoce naozaj nemáte radi, alebo sa „len“ necháte každoročne zomlieť nároky okolia a sviatočnými rutinami.

Nadchádzajúca zima je náročné obdobie – málo denného svetla a hektický koniec roka. Odpútajte od toho svoje myšlienky napríklad výberom alebo výrobou diára na budúci rok.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
440 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
440 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!