Hľadať
Dom a záhrada
6. októbra 2024

Pripravte si bylinky na zimu

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
48 prečítanie
Pripravte si bylinky na zimu
Už ste zožali prácne vypestované ovocie, ale stále neviete, čo si počať s bylinkami? Poradíme vám, ako ich pripraviť na zimu.

Dvojročné rastliny presaďte do kvetináča

Menej odolné bylinky by mrazom ťažko odolávali, preto ich presaďte zo záhonu do kvetináča. Ide o bylinky ako napr. bazalka, oregano, rozmarín alebo citrónová tráva. Počas zimy kvetináče premiestnite na svetlé miesto a bylinkám doprajte teplotu okolo 10 až 20 stupňov.

A ako často bylinky zalievať? Všeobecne platí, že čím chladnejšia miestnosť, tým menej by ste mali bylinky zalievať, a naopak. Pri klasickej izbovej teplote bylinky zalievajte raz za týždeň. Pred každým zalievaním sa uistite, že ste nechali zeminu dôkladne preschnúť.

Najlepším miestom na prezimovanie byliniek je bezpochyby zimná záhrada. Využiť ale môžete aj okenný parapet, orientovaný na juh či východ. V kvetináči na teplom mieste sa bylinkám bude dariť, a tak vydržia krásne čerstvé až do jari.

Trvalky môžu zostať v záhone

Ďalším druhom byliniek sú trvalky, ktoré pochádzajú z oblasti mierneho pásu, a tak zvládajú zimné obdobie prečkať bez výraznejšej ujmy. Medzi trvalky obvykle patria:

  • Petržlen
  • Pažítka
  • Tymian
  • Ligurček
  • Medovka

Také bylinky môžete cez zimu nechať v záhone. Nezabudnite ich ale chrániť pred mrazom - prikryte ich ihličnatými vetvami a mulčovacou kôrou, ktorá bylinkám dodá potrebnú vlhkosť.

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Svet Isotra
8. októbra 2024

Naše výrobky a bezpečnosť detí

Ing. Kateřina Jelenová
Naše výrobky a bezpečnosť detí
48 prečítanie
Naše výrobky a bezpečnosť detí
Deti sú radosť aj starosť a predovšetkým to najdôležitejšie na svete. Sledujeme ich pokroky, ako s radosťou a zvedavosťou objavujú svet a skúšajú nové veci. Bežné vybavenie domácnosti, spotrebiče aj žalúzie a rolety môžu byť pre dieťa nebezpečné. Buďte predvídaví a svoj byt zabezpečte. My vám s tým pomôžeme.
Sezónne témy
5. októbra 2024

Rolety do pergoly? Skvelá zástena, ktorá zabráni prefukovaniu v pergole

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
5 min.
48 prečítanie
Rolety do pergoly? Skvelá zástena, ktorá zabráni prefukovaniu v pergole
Pergola nám prináša príjemné vonkajšie útočisko po celé leto. Vďaka nej máme nielen príjemný kútik na posedenie, ale aj priestor, ktorý môžeme na rozdiel od zvyšku záhrady zatieniť pred páliacim slnkom alebo aj zakryť pred dažďom. Na to, aby sme mohli na záhrade tráviť čas aj v prípade, keď fúka, potrebujeme však aj ochranu pergoly proti vetru.