Hľadať
Dom a záhrada
29. júla 2022

Ovládanie roliet alebo žalúzií si môžete pripojiť na mobilný telefón

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
3 min.
1563 prečítanie
Ovládanie roliet alebo žalúzií si môžete pripojiť na mobilný telefón
Pamätáte si ešte, aké to bolo prechádzať cez celú miestnosť k televízii, keď ste chceli prepnúť program? A prečo zostávať v rovnakom nepohodlí aj po troch desaťročiach, pokiaľ sa jedná o tieniacu techniku? Ovládanie roliet alebo žalúzií si môžete dokonca pripojiť na mobilný telefón.

Ťahanie šnúry alebo kľučky

História ovládania tieniacej techniky je jasná: mechanická. Vnútorné žalúzie sa ovládali retiazkou, rolety potiahnutím šnúrky, neskôr aj s využitím retiazky. Náročnejšie to bolo s vonkajším tienením. Prvé generácie predokenných roliet sa ťahali pomocou látkového popruhu, vonkajšie žalúzie sa naklápali kľukou. Mechanické ovládanie je možné prevádzkovať aj dnes. Pri vnútornom tienení nie je rozdiel taký veľký, ťahať ťažké predokenné rolety je ale nepohodlné a fyzicky náročné. Čoskoro preto prišlo uľahčenie s pomocou elektriny.

Elektrické vypínače

Pripojenie žalúzií či roliet k elektrickej sieti umožní ovládať tienenie bez námahy. Ovládače sa podobajú bežným vypínačom svetiel, obvykle s naznačeným smerom vyťahovania alebo zaťahovania. Nevýhodou obyčajného elektrického ovládača je fakt, ktorý si pri robení nemusíte uvedomovať: pokiaľ tieniaca technika nie je pripojená na diaľkové ovládanie, musíte držať vypínač celú dobu, pokiaľ napríklad roleta nezíde úplne dole alebo úplne hore. Pri tienení v spálni, ktoré sťahujete každý večer a vyťahujete každé ráno, vás niekoľko desiatok sekúnd držania vypínača čoskoro prestane baviť.

Diaľkové ovládanie a snímače

Vyťahovaniu žalúzií alebo roliet pomocou diaľkového ovládania nie je na druhú stranu potrebné venovať žiadne úsilie. Nielen že nie je nutné držať vypínač celú dobu, ale nemusíte ani stáť pri okne. Pri výbere ovládania tieniacej techniky je dobré si zistiť, aké technológie podporuje. Viac o výbere ovládania si prečítajte v našom článku. Vonkajšie tienenie môžete vybaviť aj snímačmi, ktoré napríklad vonkajšie žalúzie automaticky vytiahnu v prípade vetra alebo naopak sklopia pri silnom slnku.

Inteligentná domácnosť

Diaľkové ovládanie nie je posledným výkrikom techniky. Dnes môžete tienenie ovládať aj pomocou smartfónu a zapojiť ho do systému inteligentnej domácnosti.

Napríklad systém TaHoma s ovládačmi Somfy umožňuje napríklad vytiahnuť žalúzie naraz v celom byte, naplánovať pre každý deň konkrétny čas sklápania lamiel alebo napríklad na diaľku zatiahnuť markízu, keď si v práci spomeniete, že zostala roztiahnutá.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1563 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1563 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!