Hľadať
Sezónne témy
10. novembra 2022

November na záhrade - ako najlepšie zazimovať úžitkovú záhradu

Ing. Aneta Paroulková
3 min.
678 prečítanie
November na záhrade - ako najlepšie zazimovať úžitkovú záhradu
Kedy zazimovať záhradu? V novembri už by ste s tým nemali otáľať, nech vás nezaskočia mrazy a sneh. Zistite, čo potrebuje úžitková záhrada pred zimou!

Aké ovocie a zeleninu zberáme v novembri

November je posledným mesiacom na zber odolných plodín. Zberáme koreňovú zeleninu – mrkvu, paštrnák, zeler, reďkev, červenú repu alebo kvaku. Mrkva, paštrnák aj čierny koreň vydrží na záhonoch celú zimu (pri holomrazoch je potrebné prikryť ich slamou). Ak sme koncom augusta a v septembri ešte zasiali, môžeme žať aj kel (hlávkový i ružičkový), čínsku kapustu, zimný pór, čakanku, poľníček, reďkovky, mangold, špenát alebo zimnú či jarnú cibuľu. Ďalšie zeleninové tipy nájdete tu. Zo stromov v novembri zberáme dulu, sladkoplodý žeriav, plody mišpule alebo najneskoršie jablká (počkáme ale, až cez deň poľavia mrazy).

Čo v novembri zasiať na záhony

Ak nemrzne, môžeme vysiať zeleninu pre prvý jarný zber: ranú karotku, reďkovky, šalát, cibuľu alebo petržlen (vňaťovú aj koreňovú). Záhony prikryjeme bielou netkanou textíliou, riadky ochránime mulčom. Sejeme ideálne do rýh, ktoré udržujú vlhkosť a chránia pred teplotnými výkyvmi. 

Pranostiky pre mesiac november

  • Aký november, taký marec.
  • Keď na Dušičky jasné počasie panuje, príchod zimy to oznamuje.
  • Keď ešte v novembri hrmieva, úrodný rok nato býva.
  • V novembri príliš veľa snehu a vody, to známka budúcej neúrody.
  • Ak pôjde hus na Martina po ľade, budúci rok dlhé leto bude.
  • Keď sa v novembri hviezdy trblietajú, mrazy sa čoskoro uchytia.
  • Katarína na ľade, Vianoce na blate.
  • Ak stromy v novembri kvitnú, siaha zima až k letu.
  • Keď na svätého Ondreja sneží, sneh dlho poleží.

Koniec letného času: prestávame tráviť na záhrade voľný čas

S príchodom nízkych teplôt a koncom letného času už na záhrade pravdepodobne nebudeme tráviť ani tie najteplejšie popoludnie - ako by nestačilo, že je každý deň tma o niečo skôr, posun času razom urýchlil príchod tmy o hodinu a tým pádom sa tiež skôr ochladzuje. Mali by sme vyčistiť vonkajšie žalúzie a pokiaľ máte pergolu, bude tiež potrebné ju pripraviť na zimu. V niektorom z nasledujúcich článkov vám poradíme, ako na to!

Ako pripraviť záhradu na zimu

Podobne, ako sme postupovali pri zazimovaní balkóna, ale vo väčšom meradle – aj na záhrade treba okrem zberu zrelých plodov ochrániť pred nepriazňou počasia trvalky, záhradný nábytok a ďalšie vonkajšie vybavenie. Opadané lístie pohrabeme alebo povysávame vysávačom na lístie a dáme ho na kompost.

Neodstraňujeme lístie z celej plochy záhrady. Niekde v rohu necháme kôpku vetiev a nezhrabaného lístia – toto útočisko umožní prezimovanie užitočného hmyzu alebo dokonca ježkov.

Trávnik je vhodné pred zimou pokosiť, pokiaľ sme to už neurobili, ale nie úplne nakrátko – vhodná je dĺžka okolo piatich centimetrov. Neosadené záhony zrýľujeme a pohnojíme kompostom, poslednou pokosenou trávou alebo maštaľným hnojom; zvyšný kompost prehádžeme a prevzdušníme. Pred zimou dôkladne zalejeme stromy a kríky. Pokiaľ má na záhradu prístup zver, obalíme kmene pletivom. Trvalky na záhonoch prikryjeme chvojinou, senom alebo vrstvou kompostu. Záhradný nábytok umyjeme a pokiaľ je to možné, dáme ho napr. do záhradného domčeka – ak ho nechávame vonku, ochránime ho plachtou alebo špeciálnym obalom. Uistíme sa, že všetky markízy sú dôkladne zatiahnuté a nemôže k nim prenikať vlhkosť.

Zazimovanie vodných nádrží

Záhradné jazierko nie je nutné vypúšťať, dôležité ale je ho pravidelne čistiť od opadaného lístia a ďalších nečistôt. Chúlostivejšie vodné rastliny bude potrebné vybrať a uložiť v nádobe s vodou napr. v pivnici alebo inom chladnejšom mieste, kde teplota neklesne pod bod mrazu. Pred príchodom mrazov odstránime čerpadlo, vodné filtre a ďalšie prvky vybavenia (napríklad UV lampy). Pokiaľ v jazierku prezimujú rastliny alebo vodné živočíchy, bude potrebné do neho vložiť plavák proti úplnému zamrznutiu hladiny; k úspešnému prezimovaniu rýb je nutná hĺbka minimálne 1 m. Sudy a iné nádoby na dažďovú vodu vyprázdnime a uložíme hore dnom.

Okrem sudov nezabudneme uložiť prázdne kvetináče a tácky, stroje a záhradné náradie. A teraz už zostáva len tešiť sa na jar!

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
678 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
678 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!