Hľadať
Sezónne témy
9. augusta 2022

Najlepšie bylinky na záhradu aj balkón

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1075 prečítanie
Najlepšie bylinky na záhradu aj balkón
Máte záhradu, balkón alebo aspoň trochu miesta pre kvetináče za oknom? A pestujete tam bylinky? Ak nie, je najvyšší čas to napraviť: prinášame prehľad tých najlepších byliniek, ktoré si môžete sami vypestovať.

Do slovenskej kuchyne: majorán, petržlen a ligurček

Majorán patrí spolu s čiernym korením, rascou, sladkou paprikou a cesnakom k asi najpoužívanejšiemu koreniu v klasickej českej kuchyni – mletá mäsa alebo zemiakové placky si bez neho len ťažko predstavíme. Na pestovanie v záhradke je ako stvorený, avšak iba ako letnička – neznáša zimu a napadli by ju pôdne huby. Majorán si preto na zimu nasušte (zaujímavosťou je, že sušený je ako jedna z mála byliniek voňavejší ako čerstvý)!

Hladkolistá petržlenová vňať je tiež bylinka, ktorú používame v českej kuchyni veľmi často, či už na posypanie varených zemiakov a ryže, alebo do polievok, nátierok a šalátov. Ak hľadáme zdravú náhradu maggi, vysejeme alebo zasadíme na záhony ligurček: obvykle sa ľahko rozrastá, dobre prezimuje a má výraznú korenenú chuť, ktorá nahradí dochucovadlá do polievky.

Proti kašľu a prechladnutiu môžete na záhradke pestovať ďalšiu typicky českú rastlinu: dúšku. Krásne vonia, upokojuje a uľahčuje vykašliavanie. Používa sa ako čaj alebo do kúpeľa.

Vôňa Stredomoria: bazalka, oregano, rozmarín a temian

Obľúbili ste si stredomorskú kuchyňu – taliansku, grécku alebo francúzsku? Dodajte jej chuť čerstvými bylinkami: bazalka chutí výborne v caprese s paradajkami a mozzarellou, ale je možné ju pridať aj na pizzu. Prebytky môžete spracovať s olejom a obľúbenými orechmi do pesta. Bez oregana alebo pamajorána (príbuzného nášho majorána) sa nezaobíde žiadna pizza, rozmarín a temian zasa výborne dochutia najrôznejšie mäsové pokrmy, zemiaky i zapečené jedlá.

Bylinky môžete tiež zasadiť do debničiek v pergole. Doplnia vašu pergolu dekoratívnymi listami a kvetmi, ale aj krásnou vôňou.

Do čaju aj malinovky: mäta, medovka alebo levanduľa

Čo by to bolo za záhradku bez aspoň jedného trsu mäty? V lete aromatické lístky využijete do alkoholických koktailov, limonád aj na ochutenie obyčajnej kohútikovej vody; v zime príde na chuť čerstvý mätový čaj. Na upokojenie je vynikajúce pripraviť si čaj z listov medovky. A do čaju sa dá použiť aj levanduľa, ktorej nasušené vetvičky vám navyše krásne prevoňajú celý dom.

Prečítajte si, ako pripraviť bylinky na zimu – viete, ktoré prezimujú vonku a ktoré zimu nezvládnu?

Ing. Aneta Paroulková

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1075 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1075 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!