Hľadať
Dom a záhrada
7. septembra 2023

Jesenné hrantíky: čím môžete v septembri ozdobiť balkón alebo parapet?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
149 prečítanie
Jesenné hrantíky: čím môžete v septembri ozdobiť balkón alebo parapet?
Leto končí a balkónové letničky odkvitajú. Nie je ale nutné sa až do mája dívať na prázdne hrantíky – zistite, aké rastliny vám môžu zdobiť balkón, terasu alebo okná aj na jeseň a v zime.

Kvitnúce hrantíky: chryzantémy a rozchodník

Ak si chcete predĺžiť sezónu bohatých a farebných kvetov, môžete vysadiť hrantíky tradičným jesenným kvetom – chryzantémou. Chryzantémy vyžadujú čerstvý vzduch, vlhko a polotieň, sú tiež pomerne náročné na hnojenie, najmä pred rozkvetom. Pred prvými zmiešanými a snehovými zrážkami ich treba chrániť prenesením pod pergolu alebo iný záhradný prístrešok. Prečítajte si aj o iných rastlinách, ktoré sa hodia do pergoly.

Odrody chryzantém vhodné do kvetináčov – typ „multiflora“

  • Danielle
  • Delaware
  • Chelsey
  • Cheryl
  • Morgan
  • Blanche Poiteviné Supreme
  • Pamplona Jogger
  • Barcelona Jogger

Krásne a dlho kvitnú aj rozchodníky - skúste rozchodník purpurový alebo kamčatský. Až do októbra vás bude tešiť fialový rozrazilec (hebe), z veľkého množstva farieb sa dá vyberať u bršlenov. Kvitnúce rastliny v nádobách dobre doplní vždyzelený krušpán alebo boleráz (buxus).

Jesenná klasika: vresy a vresovce

Keď sa povie „kvitnúce jesenné hrantíky“, väčšine záhradníkov sa vybaví vres. Rastliny s bielymi a ružovými kvietkami na jeseň jednoducho patria. Vaše okná a balkóny ale môže ozdobiť aj vresovec, odolná a po celý rok kvitnúca rastlina rovnakého rodu ako vres. Obaja potrebujú kyslú pôdu a neznášajú hnojivo s obsahom vápnika.

Originálna ozdoba: okrasné trávy, kapusta a kel

Okrasný kel alebo kapusta si do zimných kvetináčov môžete zaobstarať až budúci rok – semenáčiky sa vysádzajú medzi májom a júlom, semienka sa vysievajú v marci alebo apríli. Potom sa vám ale odmení pestrou paletou farieb (čím bližšie je teplota k nule, tým zaujímavejšie sa rastlina sfarbuje).

Napriek tomu, že ide o vyšľachtené okrasné odrody, farebná kapusta i kel sú stále jedlé! Potrebujú obvykle len o niečo dlhšiu tepelnú úpravu.

Výborným doplnkom do kvetináčov sú rôzne druhy okrasných tráv, napríklad kostrava alebo ostrica. Zaujímavými farbami listov oživí jesenné hrantíky aj dlužicha.

Vítame Vianoce: ihličnany a cezmína

Kto je pripravený, nie je prekvapený - v zálohe tak môžete mať už aj hrantíky a vonkajšie kvetináče s vianočnou tematikou. Terasu celoročne ozdobia zakrpatené ihličnany, ktoré je možné nakombinovať aj s vresmi.

Zakrpatené ihličnany do nádob

  • borievky
  • tisy
  • cyprušky
  • kryptomérie
  • borovice (kosodreviny)
  • smreky

Vedľa ihličnanov môžete mať v kvetináči aj cezmínu ostrolistú, ktorá sa k nám ako symbol Vianoc dostala z Anglicka a Ameriky. Pokiaľ stojíte aj o typické červené bobuľky, potrebujete minimálne dve rastliny – tento druh nie je samosprašný. Plody sú však pre človeka jedovaté, nemali by ste ju preto radšej pestovať v domácnosti s malými deťmi.

Zaskočili sme vás zmienkou na Vianoce? Pripomeňte si náš minuloročný článok, ako na to, aby pre vás Vianoce neboli utrpením.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
149 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
149 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!