Hľadať
Sezónne témy
8. júla 2024

Energetická účinnosť a tieniaca technika: Znížte spotrebu energií

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
11 prečítanie
Energetická účinnosť a tieniaca technika: Znížte spotrebu energií
V dnešnej dobe, keď sa stále viac hovorí o udržateľnosti a znižovaní energetickej stopy, hrajú kľúčovú úlohu v každej domácnosti aj energeticky účinné riešenia. Jedným z efektívnych spôsobov, ako môžete znížiť spotrebu energie vo svojom dome alebo kancelárii, je použitie tieniacej techniky. Tieniace systémy, ako sú žalúzie, rolety, markízy a pergoly, nielenže zlepšujú estetiku priestoru, ale tiež prinášajú významné energetické úspory. Pozrime sa bližšie, ako môže tieniaca technika prispieť k lepšej energetickej efektivite.

Ako tieniaca technika ovplyvňuje energetickú účinnosť

1. Redukcia teplotných špičiek

Počas letných mesiacov môže intenzívne slnečné žiarenie spôsobiť značné zvýšenie teploty vo vnútri budov. Tieniaca technika môže efektívne blokovať priame slnečné svetlo, čím sa výrazne znižuje potreba chladenia a tým aj spotreba energie na klimatizáciu. Vonkajšie žalúzie a rolety sú obzvlášť účinné, pretože zastavujú slnečné lúče ešte predtým, ako dosiahnu sklenené plochy a zamedzujú tak skleníkovému efektu.

2. Izolačné vlastnosti

V zimných mesiacoch môže tieniaca technika pomôcť udržať teplo vo vnútri. Materiály použité v tieniacich systémoch majú často dobré izolačné vlastnosti, ktoré pomáhajú minimalizovať tepelné straty. Tým sa znižuje potreba dodatočného vykurovania, a teda aj spotreba energie spojená s vykurovaním.

3. Automatické tieniace systémy

Moderná tieniaca technika môže byť vybavená senzormi, ktoré automaticky upravujú polohu žalúzií alebo roliet na základe aktuálneho osvetlenia a teplotných podmienok. Tento inteligentný systém zaisťuje optimálne využitie prirodzeného svetla a minimalizuje potrebu umelého osvetlenia, čo vedie k ďalším úsporám energie.

Prípadové štúdie na zníženie spotreby vďaka tieniacej technike

Štúdie vykonané v rôznych krajinách ukázali, že inštalácia tieniacej techniky môže výrazne znížiť spotrebu energie. Napríklad, v kancelárskych budovách sa zistilo, že automatizované vonkajšie žalúzie môžu znížiť spotrebu energie na chladenieaž o 25 %.

Ekologické a finančné výhody tienenia

Investície do tieniacej techniky sa nielen rýchlo vrátia vďaka úsporám na energiách, ale tiež prispieva k obmedzeniu emisií CO2. Z tohto dôvodu je tieniaca technika často zahŕňaná do návrhov "zelených" budov, ktoré spĺňajú normy pre udržateľnú architektúru.

Energetická účinnosť

Energetická účinnosť nie je len o výmene starých spotrebičov za nové, energeticky úsporné modely. Je to tiež o implementácii efektívnych tieniacich systémov, ktoré pomáhajú regulovať vnútornú klímu a znižovať závislosť na umelom chladení a vykurovaní. V dnešnej dobe, keď je každá úspora energie citlivá ako pre naše peňaženky, tak pre planétu, predstavuje tieniaca technika jeden z kľúčových komponentov energetickej účinnosti moderných domovov a kancelárií.

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
11 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
11 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!