Hľadať
Sezónne témy
6. júla 2022

Čím v zime doplniť energiu? Obklopte sa žiarivými farbami

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
4 min.
796 prečítanie
Čím v zime doplniť energiu? Obklopte sa žiarivými farbami
Dolieha na vás zimná únava? Chcete, aby sa vám lepšie vstávalo a mali ste po celý deň viac sily a chuti do života? Skúste dobiť baterky pomocou teplých a jasných farieb.

Žltá, oranžová a červená dodávajú optimizmus a chuť do života

V zime trávime doma veľkú časť dňa. Pokiaľ navyše pracujeme z domova, je dôležité, aby nám naše okolie energiu dodávalo, a nie uberalo. O vlastnostiach farieb sme v stručnosti písali v tomto článku – s príchodom zimy venujme svoju pozornosť hlavne teplým farbám: žltej, oranžovej alebo červenej.

Žltá farba zaháňa únavu a tiež nechuť do práce, v domácej kancelárii by preto mala byť jednou z farieb prvej voľby. Pre duševnú hygienu a pokoj na prácu je ideálne mať vlastný pracovný kútik oddelený napríklad japonskými stenami – ideálne v žltej farbe.

Oranžová farba dodáva optimizmus a chuť do života. Spája dobré vlastnosti červenej i žltej – zvyšuje chuť do jedla, rozveseľuje a povzbudzuje. V prípade, že nemáme problémy so zaspávaním, nemusíme sa báť doplniť spálňu oranžovými roletami, bude sa nám lepšie vstávať. Ak sme citlivejší a oranžová by nám narúšala spánok, využijeme ju v jedálni, pracovni alebo obývačke.

Červená farba stimuluje a povzbudzuje, dokáže dokonca zvýšiť subjektívnu pocitovú teplotu v miestnosti. Vyvoláva chuť do jedla, nebojme sa preto jej využitia v kuchyni alebo jedálni, napríklad na plisse žalúziách. Podporuje ale aj pracovný elán, preto sa hodí aj na dekoráciu pracovne, predovšetkým ak naša práca vyžaduje veľké množstvo samostatnosti, proaktivity a akčného prístupu.

Nezabudnite na pohyb! Aj keď sa nám v zime často nechce chodiť von a hýbať sa, cvičenie nám pomôže udržať si energiu a dobrú náladu.

Energiu nám uberá aj stres

V decembri je ťažké nepodľahnúť stresu z blížiacich sa sviatkov aj najrôznejších záležitostí, ktoré potrebujú dotiahnuť pred koncom roka. Vlani sme písali o tom, ako znížiť predvianočnú nervozitu a urobiť z Vianoc sviatky radosti namiesto zdroja stresu a utrpenia. Namiesto priamej stimulácie živými a teplými farbami môžeme tiež skúsiť vyzdobiť náš domov v duchu hygge – tým, že sa budeme doma cítiť príjemne, taktiež ušetríme veľké množstvo energie, predovšetkým tej psychickej.

Čo okrem farieb a pohybu pomáha dopĺňať v zime energiu?

  • dostatočný pitný režim
  • vitamíny a minerály, predovšetkým z ovocia a zeleniny, ale vyhýbať sa nemusíte ani doplnkom stravy s ich obsahom
  • dostatočne spať
  • čo najviac sa vystavovať dennému svetlu
  • pestovať koníčky (šport, varenie, vyrábanie, štúdium)
  • zahrievacie potraviny: polievky, omáčky, kaše, pikantné jedlá alebo strukoviny
  • horúce nápoje: čaj, horúca čokoláda alebo punč
Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
796 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
796 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!