Hľadať
Sezónne témy
20. septembra 2022

Ako sa starať o svoju duševnú pohodu?

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
627 prečítanie
Ako sa starať o svoju duševnú pohodu?
Pohyb v prírode, harmonické prostredie a kvalitný spoločný čas s blízkymi ľuďmi – to všetko nám pomáha udržovať si duševné zdravie a dobrý psychický stav. S nadchádzajúcou jeseňou nás ovplyvňuje úbytok svetla, horšie počasie a ďalšie negatívne vplyvy. Skúste doplniť energiu a harmóniu do svojho života pomocou dobrej životosprávy, dostatku svetla a zmien v interiéri.

Stres, alebo depresia?

Niekedy je ťažké rozlíšiť, kedy každodenné problémy a stres prerástli do depresie. So stresom môžeme bojovať zlepšením životosprávy, relaxačnými cvikmi a rekreačnými aktivitami; v prípade depresie býva potrebné vyhľadať odborníka na duševné zdravie.

Príznaky depresie:

  • problémy so spánkom
  • poruchy príjmu potravy – nechutenstvo alebo naopak prejedanie
  • pokles energie, stála, nadmerná únava
  • problémy s pamäťou
  • apatia, nechuť aj do predtým obľúbených činností
  • smútok, podráždenosť, nevysvetliteľné zmeny nálad
  • zhoršená pamäť aj schopnosť sústredenia
  • znížené sebavedomie, pocity viny, úzkosti, bezcennosti
  • pesimistický náhľad na budúcnosť

Sezónna depresia prichádza na jeseň a v zime, obvykle sa každý rok vracia. Jej najobvyklejšia liečba je terapia svetlom: prečítajte si, ako prirodzeným spôsobom čo najviac zvýšiť príjem denného svetla počas zimných mesiacov.

Správna životospráva pomáha duševnému zdraviu

Kvalitný spánok, pravidelné a výživné jedlo, každodenný pohyb a obmedzenie elektronických zariadení a „obrazoviek“ aspoň pred spaním: všetci to poznáme, málokto to naozaj dodržiava. Ako bojovať so stereotypmi, lenivosťou a zlými zvykmi?

Nariaďte si budík na zaspávanie miesto na vstávanie. Skrátka si určite hodinu, kedy chcete byť v posteli, vyhraďte si dostatočnú dobu na výpravu (sprcha, čistenie zubov) a zapnite si každý deň „budíka na spánok“. Po jeho zazvonení v rýchlosti dorobte to, čomu sa práve venujete, vykonajte večerné rutiny a zalezte si do postele s knižkou alebo prehrávačom hudby/hovoreného slova. Bude sa vám lepšie vstávať a váš organizmus vám poďakuje.

Plánujte jedálniček: to je zasa trik na prísun kvalitného jedla. Nevymýšľajte si jedlá príliš zložité, z nedostupných surovín alebo také, ktoré vám veľmi nechutia. Keď si naplánujete večeru zdravú, ale pritom chutnú a nenáročnú na prípravu, nebudete mať chuť odbiť sa chlebom so salámou.

Pohyb je pre telesnú i duševnú kondíciu nesmierne dôležitý. Nájdite si druh pohybu, ktorý vás baví, a zaraďte ho niekoľkokrát týždenne napevno do diára, ako napríklad pracovné porady alebo návštevu lekára. Naučíte sa s ním počítať.

Dobíjajte energiu príjemným domácim prostredím

Prostredie, v ktorom bývame a pracujeme, má veľký vplyv na to, ako sa cítime. Pokúste sa doma čo najviac presvetliť interiér, udržujte lad a poriadok a podľa toho, čo vám práve chýba, nalaďte domov buď do pohody v štýle hygge, alebo doplňte energiu veselými farbami na interiérovom textile, tienení a inom zariadení miestností.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
627 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
627 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!