Hľadať
Dom a záhrada

Ako ochladiť byt aj bez klimatizácie

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.
2 min.
1411 prečítanie
Ako ochladiť byt aj bez klimatizácie
Nastávajú letné horúčavy a ak nemáte klimatizáciu, môže byť ťažké v byte vydržať. Čo s tým, keď potrebujete pracovať z domova, máte choré deti alebo z iných dôvodov nemôžete tráviť horúce dni v klimatizovanej miestnosti, v prírode či pri vode?

Zavrite okná

Rada zadebniť okná môže vyzerať hlúpo, ale dáva dobrý zmysel - ohriaty vonkajší vzduch bude teplejší ako ten, ktorý máte vo vnútri, a v miestnosti ho určite nechcete. Čerstvý vzduch je ale samozrejme potreba. Riešenie je jednoduché: dôkladne vyvetrajte ráno, kým je vzduch ešte chladnejší. Nechať okná otvorené môžete aj večer po zotmení a pokojne po celú noc. Len pozor na svetlo priťahujúce hmyz - do miestností, kde potrebujete vetrať pri rozsvietenom svetle, radšej kúpte siete do okien.

Skoro ráno vyvetrajte pomocou prievanu - vzduch sa vďaka rýchlemu prúdeniu ochladí najlepšie.

Odrážajte svetlo

Teplým vzduchom to ale nekončí - v miestnostiach orientovaných na juh a západ sa slnečné lúče dokážu opierať do okien dlhé hodiny a urobiť z izby nefalšovaný skleník. Čiastočne ich môžete odraziť s pomocou špeciálnej protislnečnej fólie na okno, najväčšie množstvo slnečného žiarenia ale utlmia zatiahnuté predokenné rolety alebo vonkajšie žalúzie. Vďaka ich inštalácii pred oknom k ​​samotným tabuľkám už veľká väčšina žiarenia vôbec neprenikne. Na tienenie myslite aj u strešných okien.

Ventilátory a nádoby s ľadom

Rozpohybovaný vzduch prinesie minimálne pocitové ochladenie, pokiaľ teda nemáte inú možnosť (napríklad v kancelárii, kam dorazíte, až keď už je na vyvetranie moc horúco), uľavte si aspoň s pomocou ventilátora a studeného pitia. Ľad vás ochladí nielen v nápojoch, ale aj vtedy, keď rozmiestnite pozdĺž stien miestnosti nádoby s mrazenými kockami. Obaja efekty spojíte, keď necháte ventilátor fúkať studený vzduch na fľašu s ľadom.

Za tropických nocí sa vám bude lepšie zaspávať, keď si dáte pred spaním na chvíľu pyžamo do mrazničky alebo ľadovú sprchu v sprchovom boxe.

Vlhkosť ochladzuje*

Posledný trik využíva skutočnosť, že vlhkejší vzduch sa (aspoň do určitej hranice vlhkosti) príjemnejšie dýcha. Mamičky malých detí poznajú trik so zavesením vlhkých prestieradiel, plienok alebo uterákov do blízkosti detskej postieľky, keď bábätká trpia nádchou. Rovnakým spôsobom môžete pocitovo ochladiť aj príliš horúcu miestnosť - najlepšie je zavesiť vlhké prestieradlo zvnútra cez okno. Osvieži vás tiež vytrenie podlahy studenou vodou: v horúčavách to skúste aspoň raz denne. A nezabúdajte dôkladne piť - ochladzujeme sa potením a v horúčave naše telo spotrebuje prekvapivo veľa vody.

* Index pocitovej teploty:

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D.

Najnovšie

Dom a záhrada
12. júla 2024

Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie

Ing. Kateřina Jelenová
5 min.
1411 prečítanie
Čo je in v bývaní? Multifunkčný nábytok, ekologické krby alebo vonkajšie žalúzie
Ako vyzerá moderná domácnosť roku 2024? Zabudnite na výrazné vzory, falošné kvety a otvorené police v kuchyni – o posledných trendoch v zariadení bytu sa dočítate v našom článku.
Urob si sám
10. júla 2024

DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky

Ing. Aneta Paroulková
4 min.
1411 prečítanie
DIY plechovky (nielen) na ceruzky a pastelky
Ak sa bojíte zložitých DIY výrobkov, môžete si v kľude vydýchnuť. Náš ďalší tip na to, ako si vylepšiť domov, je opäť veľmi jednoduchý. Možno ešte viac, než si myslíte. A využitie? No uvidíte sami!