Hľadať
Dom a záhrada
10. septembra 2024

5 vecí, ktoré nesmú na vašej záhrade chýbať

Ing. Kateřina Jelenová
4 min.
58 prečítanie
5 vecí, ktoré nesmú na vašej záhrade chýbať
Aké prvky oživia vašu záhradu a vytvoria z nej tak dokonalú oázu pokoja? Vsadiť môžete na jazierko, ovocné stromy, ale aj gril či pergolu. Múdre rozmiestnenie esteticky zaujímavých a funkčných prvkov spôsobí, že sa okoloidúcim pri pohľade na vašu záhradu bude tajiť dych a susedia za vami budú chodiť pre rady.

Trávnik

Kto by nemiloval vôňu čerstvo pokosenej trávy a prechádzku rannou rosou bosými nohami? Už len pre tento pocit stojí za to svojmu trávniku venovať dostatočnú starostlivosť. Pekný a udržiavaný trávnik je tým najdôležitejším prvkom celej záhrady. Väčšinou zaberá veľkú plochu a patrí tak medzi prvé veci, ktoré zvedavé okoloidúci udrú do očí. Pre optimálny vzhľad a dĺžku by ste ho mali kosiť aspoň dvakrát týždenne a v prípade potreby aj hnojiť. S výberom hnojív ale buďte obozretní, rovnako ako s ich používaním. Nepoužívajte ich tam, kde to nie je potrebné. Pozrite sa tiež na ponuku kosačiek, ktoré vám prácu spríjemnia a hlavne zrýchlia.

Okrasné rastliny

Ako rozžiarite vzhľad vašej záhrady? Jej krásu podčiarknu najmä kvety, okrasné kríky a ovocné stromy. Stačí si len vybrať, ktoré kvety máte najradšej a potom ich posadiť na to správne miesto. S výberom miesta buďte maximálne opatrní, každý kvet je jedinečný a vyžaduje odlišné podmienky pestovania. Kvetinové záhony zabezpečte tak, aby sa k nim nemohli dostať vaši štvornohí miláčikovia a vašu parádu vám neponičili. Samozrejme platí, že čím viac záhonov budete mať, tým viac času prehltne ich údržba – pravidelné zalievanie, pletie buriny, atď. Pri ovocných stromoch zase dbajte na ich rozmiestnenie s ohľadom na veľkosť priestoru, ktorý máte k dispozícii. Nesaďte stromy pred oknami domu, zbytočne vás okradnú o svetlo v interiéri. Pokiaľ potrebujete slnečné svetlo regulovať, kúpte si vhodné vonkajšie žalúzie. Stromy pravidelne zastrihávajte a chráňte pred škodcami.

Vodný element

Nie nadarmo sa hovorí, že kde je voda, tam je život. Pohľad na vodnú hladinu upokojuje myseľ a najmä v letných mesiacoch voda ponúka skvelé osvieženie v horúcom počasí. Variantov, ako na vašu záhradu dostať vodný živel, je hneď niekoľko a nepotrebujete ani vlastniť veľkú záhradu. Môžete si zaobstarať bazén, jazierko, ale aj umelý mini vodopád. Inšpiráciu na vodné prvky nájdete najmä v japonských záhradách, ktoré sú známe svojim strategickým rozmiestnením jednotlivých živlov.

Drevo

Ďalším prvkom, ktorý by vašej záhrade určite nemal chýbať, je drevo. Výhodou dreva je, že nielen dobre vyzerá, ale plní aj užitočné funkcie. Navyše krásne vonia a možností, ako ho použiť, je neobmedzene. Lavička, stolička, búda pre psa alebo drevený most cez jazierko - to sú veci, s ktorými nešliapnete vedľa a ktoré pristanú každej záhrade.

Kameň

Na záhradu patria napospol prírodné materiály. Taký, ktorý dobre vyzerá a má široké využitie, je napríklad kameň. Podobne ako drevo aj kameň má široké možnosti využitia. Môžete ho použiť na kačírok, postaviť z neho skalku s kvetinami, vyrobiť dlažbu alebo ozdobiť kvetináče. Prírodným kameňom môžete obložiť aj záhradný krb.

Pohodové posedenie

Už máte na záhrade bazén, jazierko, záhradný domček, kvety, stromy, ale stále vám k dokonalosti niečo chýba? No jasne! Musíte sa tiež niekam pohodlne usadiť, inak si tú krásu, čo ste vytvorili, vôbec nevychutnáte. Či už na odpočinok využívate stoličky, alebo hojdaciu sieť, je dobré myslieť aj na dostatočnú ochranu pred slnkom. Príkladom môže byť pergola, ktorá starosť so svetlom vyrieši za vás, napríklad vďaka inteligentným snímačom a šikovnému naklápaniu lamiel podľa smeru, ktorým dopadajú slnečné lúče. Pergolu si navyše môžete zatieniť šikovnými vonkajšími žalúziami alebo roletami a o perfektnú atmosféru bude postarané.

Ing. Kateřina Jelenová

Najnovšie

Dom a záhrada
7. septembra 2024

Koniec neúčinným mucholapkám – kúpte si siete proti hmyzu

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
58 prečítanie
Koniec neúčinným mucholapkám – kúpte si siete proti hmyzu
Leto právom patrí k najobľúbenejším ročným obdobiam. Okrem krásneho počasia sa taktiež vyznačuje zvýšenou aktivitou hmyzu, ktorý sa dostáva do našich príbytkov a spôsobuje nám nepríjemné chvíle. Nielenže sa kvôli otravnému bzučaniu v noci nevyspíme, ale ešte sa ráno zobudíme poštípaní.
Dom a záhrada
4. septembra 2024

Pergola, altánok alebo veranda: spoznáte rozdiel a viete, ako vznikli?

Ing. Jakub Vaněk, Ph.D
4 min.
58 prečítanie
Pergola, altánok alebo veranda: spoznáte rozdiel a viete, ako vznikli?
Príjemné posedenie pod pergolou alebo v záhradnom altánku teší každého. Tipnete si, v akej krajine a historickej dobe si ich ľudia mohli užívať najskôr? A z akého jazyka pochádza slovo veranda?